Roșii modificate genetic ce conțin vaccinuri contra HIV

Apropo.ro / 03.07.2006, 13:10
Roșii modificate genetic ce conțin vaccinuri contra HIV
Specialiștii vor utiliza în curând roșii modificate genetic ce conțin vaccinuri contra virusului HIV și a hepatitei B, este concluzia unui studiu aparut în Statele Unite, informeaza newscientist.com. Scopul specialiștilor este de a crea vaccinuri ieftine

Specialiștii vor utiliza în curând roșii modificate genetic ce conțin vaccinuri contra virusului HIV și a hepatitei B, este concluzia unui studiu aparut în Statele Unite, informeaza newscientist.com.

Scopul specialiștilor este de a crea vaccinuri ieftine contra virusului HIV și a hepatitei B în țarile cu un numar ridicat de persoane care sufera de aceste maladii. Pâna acum, nici unul dintre cele aproximativ 90 de vaccinuri create nu s-au dovedit eficace și costurile pentru crearea unor asemenea tratamente sunt extrem de ridicate pentru țarile sarace.

Rurik Salyaev, specialist la Institutul siberian pentru biochimia și fiziologia plantelor din Irkutsk, Rusia, și colegii sai au utilizat o bacterie din sol, Agrobacterium tumefaciens, pentru a introduce o combinație sintetica de fragmente de ADN al virusurilor HIV și HBV în tulpinile de patlagele roșii.

Plantele produc niște proteine și, la fel ca în cazul vaccinului antipoliomelitic care se administreaza oral, atunci când roșiile sunt mâncate, aceste proteine ajung în organism și creeaza anticorpi care lupta cu virusul.

Șoarecii hraniți cu o soluție care conținea pudra de roșii de acest tip au dezvoltat un numar mare de anticorpi în sânge contra virușilor. Mai mult, specialiștii au descoperit anticorpi și pe mucoase, locurile prin care intra acești viruși, transmisibili mai ales pe cale sexuala.

Rezultatele studiului au fost prezentate pentru prima data la o conferința a Societații internaționale pentru boli infecțioase care a avut loc la Lisabona, de echipa de la Institutul Vector din Rusia condusa de profesorul Serghei Shchelkunov.

Daca vaccinul va funcționa în cazul oamenilor, aceștia vor primi tratamentul sub forma de tablete. Acest vaccin nu va necesita refrigerare și nu va fi administrat prin injecții, în cazul acestora existând riscul de infecție. Costurile de producere sunt, de asemenea, scazute.

Nu este pentru prima data când oamenii folosesc legume pentru a crea vaccinuri. Charles Arntzen de la Universitatea de stat Arizona a produs cartofi care stimuleaza producerea de anticorpi împotriva virusului HBV, raspunzator pentru hepatita B.

Mediafax