Exista multe mituri care sunt asociate tulburarilor de alimentație, de exemplu, ca acestea afecteaza doar femeile tinere, ca sunt un fenomen al epocii moderne sau ca sunt ceva de care poți scapa foarte ușor.
Tulburarile de alimentație sunt o experiența nefericita care nu este împartașita cu cei din jur decât în momentul în care este prea târziu. La urma urmelor, pentru marea majoritate a oamenilor a mânca este una dintre placerile vieții și un foarte important eveniment social.
Numarul persoanele care sufera de tulburari de alimentație este în creștere. În momentul în care cineva își da seama ca altcineva drag lui sufera de aceste tulburari aceasta persoana se simte pierduta, confuza, amenințata sau chiar furioasa. Din fericire exista medici care pot interveni.
Deși tulburarile de alimentație sunt foarte frecvente în zilele noastre, se știu puține lucruri despre cauzele acestora și, în plus, nu exista tratamente rapide și ușoare pentru a le vindeca.
Ce trebuie sa se știe despre persoanele cu tulburari de alimentație ?
Trebuie sa se stabileasca daca aceste persoane sunt rautacioase, rele sau sfidatoare, daca trec printr-o „faza a adolescenței” sau daca au dezvoltat aceste tulburari din cauza unor comportamente neadecvate ale parinților . Trebuie sa se stabileasca daca aceste tulburari sunt produsul stresului care domina epoca moderna sau al obsesiilor în ceea ce privește silueta.
Adevarul despre tulburarile de alimentație
Deși multe dintre lucrurile ce țin de tulburarile de alimentație nu sunt pe deplin înțelese, se știu urmatoarele: tulburarile de alimentație exista de secole, deși în zilele noastre dureaza mai mult și sunt mai rezistente la orice forma de ajutor.
Exista unele legaturi cu tendința moderna de a fi slab. Deși curele de slabire nu provoaca tulburari de alimentație, cercetatorii au scos la iveala faptul ca femeile tinere care au urmat o cura de slabire drastica au cu 18% mai multe șanse de a dezvolta o tulburare de alimentație decât cele care au urmat diete mai blânde.
Problemele psihologice grave pot mari cu 7% riscul de a dezvolta o tulburare de alimentație, mai ales comportamentul obsesiv compulsiv și depresia.
Cât de comune sunt tulburarile de alimentație?
Tulburarile de alimentație depind de atitudinea bolnavului fața de mâncare, de controlul apetitului și de obiceiurile proaste de alimentație și afecteaza sanatatea și funcționarea normala a organismului. Cea mai comuna forma de tulburare de alimentație este obezitatea.
Bulimia nervoasa manifestata prin mâncatul excesiv urmat de eliminarea alimentelor este o tulburare de alimentație dezvoltata de 8% dintre femei într-o anumita perioada a vieții lor. 3% dintre persoane dezvolta anorexie, barbații fiind mai puțin afectați de aceste tulburari decât femeile. Cauzele tulburarilor de alimentație sunt complexe
Familiile se învinovațesc adesea, dar nu ar trebui. Studiile realizate pe acest subiect nu au indicat nici o diferența între familiile anorexicilor și celelalte familii.
Printre posibilii factori care contribuie la dezvoltarea tulburarilor de alimentație se numara: tendința genetica, obiceiuri și reacțiile dobândite, de exemplu reacțiile la stres, presiunile culturale și sociale, de exemplu moda de a fi slaba. La aceștia se adauga factorii psihologici: femeile care sufera de anorexie au tendința de a fi nevrotice, obsedate, perfecționiste și le lipsește respectul de sine. Nu se știe, totuși, daca acestea sunt cauzele sau efectele bolii.
Tratarea tulburarilor de alimentație
Tratamentul dureaza mult, implicând, de multe ori, ani de munca grea. În aceasta perioada tensiunea este mare, comunicarea nu este foarte buna, totuși familiile trebuie sa se implice. Este nevoie, evident, și de sfaturile unui expert în domeniu.
Atunci când încerci sa ajuți pe cineva drag care sufera de aceste tulburari încearca sa reții urmatoarele idei:
1. Primul pas este ca persoana respectiva sa conștientizeze faptul ca are o problema. Încercați sa evitați confruntarile directe care se pot finaliza cu lacrimi și eșec.
2. Fiți pregatit cu entuziasm și optimism. Persoanele care sufera de tulburari de alimentație cer timp foarte mult și efort foarte mare din cauza zidurilor de aparare construite în jurul lor pentru a nu fi ranite.
3. Încercați sa sprijiniți persoana respectiva chiar daca trece prin momente urâte și se manifesta violent.
4. Comunicați permanent cu pacientul și cu medicul.
Este un drum lung pâna la vindecare. Specialiștii spun ca, la capatul a cinci ani de tratament, doar 50% dintre persoanele cu tulburari de alimentație se vindeca, deși mulți dintre aceștia pot ramâne preocupați de hrana, de silueta sau de greutate.