LFP și FRF ar putea beneficia de drepturile de reclama, publicitate, pariuri sportive și difuzare radio -TV asupra meciurilor, conform proiectului de modificare a Legii educației fizice și sportului, adoptat, joi, pe articole, de deputați, votul final urmând sa aiba loc pe 27 iunie.
Proiectul legislativ prevede ca structurile sportive de ramura – Federația Româna și Liga Profesionista în cazul fotbalului – dispun de drepturile de reclama, publicitate, pariuri sportive și transmisiuni radio și TV la competițiile pe care le organizeaza.
Structurile sportive participante vor avea dreptul de a obține o cota parte din veniturile încasate de structura sportiva de ramura organizatoare, în condițiile stabilite de organizator – ligile profesioniste sau federațiile, dupa caz – se arata în proiect.
Conform inițiativei, ANS, MEC, complexele și clubule sportive, federațiile și COSR sunt scutite de la plata taxelor vamale pentru echipamente și materiale sportive.
Proiectul a fost susținut vehement, în plenul Camerei Deputaților, de președintele LFP, deputatul PRM Dumitru Dragomir. El a spus ca modificarea „Legii sporturilor” e bine-venita, pentru ca, astfel, cluburile puternice, precum Steaua, Dinamo și Rapid, „nu vor mai pune mâna pe toții banii, iar fondurile vor ajunge și la aștia mai mici, Iașul, Clujul”.
Actuala Lege a educației fizice și a sportului prevede ca drepturile rezultate din difuzarea competițiilor aparțin cluburilor organizatoare.
Dragomir a susținut, joi, ca acești bani vor ajunge tot la cluburi, „însa chiar la toate, nu doar la grei”
„Liga înseamna cele 18 echipe, care fac o Adunare Generala unde se decide cum și dupa ce grila se împart banii între cluburi. Însa la LFP și la Federație nu ajunge nici un ban, poate 3% pentru salarii”, a spus Dragomir.
Deputatul UDMR Marton Arpad s-a declarat împotriva proiectului, aratând ca banii ar trebui sa ajunga direct la cluburi, „la baieții care alearga pe teren și se accidenteaza”, și nu sa se decida – „cum se întâmpla mereu în România” – la nivel central, modul de împarțire a fondurilor.
Dragomir a replicat: „Hai, dom’le, v-ați certat cu Copos la Guvern și acum va dați subtil!”.
Proiectul a fost respins la Senat și a ajuns în plenul Camerei Deputaților cu aviz de adoptare, însoțit de amendamente de respingere, din partea Comisiei de învațamânt. Amendamentele de respingere au fost respinse, în plen, considerându-se, prin urmare, ca proiectul a fost adoptat pe articole.
(Cristian Fierbințeanu, [email protected])
Mediafax