Obezitatea poate fi calificata drept „motorul” sindromului metabolic. Ea are o influența nefasta asupra sensibilitații la insulina și asupra cantitații de lipide serice; în același timp ea este legata și de apariția hipertensiunii arteriale. Scaderea sensibilitații la insulina are, la rându-i, consecințe negative: poate duce la diabet și în egala masura, la creșterea cantitații de lipide serice (hiperlipidemie) și la hipertensiune arteriala. Diabetul, hiperlipidemia și hipertensiunea arteriala sunt considerate a fi factorii majori de risc ai aterosclerozei.
Sindromul metabolic se caracterizeaza prin:
• obezitate
• prezența simultana a mai multor probleme de metabolism
• în final, apariția arteriosclerozei (calcificarea vaselor sangvine).
Ateroscleroza implica un risc cardiovascular sporit, adica o creștere a riscului de boli coronariene, de infarct miocardic, de probleme de circulație sau de atac cerebral. De aceea este important ca fiecare dintre noi sa se informaze despre tot ce presupune sindromul metabolic.
Tratamentul sindromului metabolic consta în gestionarea diferitelor componente. Reducerea greutații corporale, însoțita de o creștere a activitații fizice joaca aici un rol esențial. Acești doi factori au o influența pozitiva asupra tuturor componentelor sindromului metabolic. Sensibilitatea la insulina crește, glicemia (cantitatea de zahar din sânge) și lipidemia (cantitatea de lipide din sânge) sunt normalizate, iar tensiunea arteriala scade. Tratamentul sindromului metabolic cuprinde adesea, printre altele, asocierea tratamentului medicamentos.
Diverse probleme caracteristice sindromului metabolic se influențeaza reciproc:
Obezitatea este omniprezenta, caracterizata prin acumularea de țesut adipos la nivelul abdomenului.
Mai pot surveni și alte urmari precum modificarea sensibilitații la insulina, având drept consecința diabetul (de tip II) sau modificarea cantitații de lipide din sânge.
Sindromul metabolic ramâne adesea nediagnosticat și doar apariția aterosclerozei îl face vizibil.
Spre exemplu, un pacient sufera de dureri puternice în regiunea sternului atunci când face efort din cauza unei scaderi a circulației sanguine a miocardului. Medicul întrebat va diagnostica în acest caz o angina pectorala, boala coronariana datorata aterosclerozei.
Riscurile la care organismul este supus datorita obezitații
Obezitatea este o boala serioasa care are efecte negative asupra sanatații. Lupta cu obezitatea este dura și implica mai mult decât o voința puternica.
Este bine ca fiecare sa ne calculam frecvent Indicele de Masa Corporala (IMC) pentru a nu fi surprinși de modificarile aparute.
Rezultatele unui studiu realizat de cercetatorii germani arata ca o femeie de 40 de ani obeza, dar nefumatoare, traiește în medie cu 7,1 ani mai puțin, iar un barbat cu aceleași caracteristici traiește cu 5,8 ani mai puțin decât cei care își mențin o greutate normala.
Obezitatea atrage dupa sine:
• probleme cardiace
• probleme ale respirației
• diabet de tip 2
• cancer de sân, de colon, de prostata
• hipertensiune arteriala
• tendința de dezvoltare a anumitor tumori
• calculi biliari
• probleme ale aparatului locomotor, în special la nivelul articulațiilor și mai ales la nivelul celor ale coloanei vertebrale
• insuficiența venoasa, risc crescut de apariție a trombozelor și emboliilor
• risc crescut în momentul narcozei și al intervenției chirurgicale
• scadere a calitații vieții
• scadere a speranței de viața
Deși mai puțin cunoscute, alte pericole potențiale amenința în egala masura persoanele obeze:
• hiperlipidemie (creșterea cantitații de lipide din sânge)
• risc crescut de infarct miocardic sau de alte boli cardiovasculare (boli ale arterelor inimii, probleme de circulație la nivelul picioarelor și atac cerebral). Riscul cardiovascular crește începând de la un IMC de 27 (începând de la 25 la persoanele obeze sub 30 de ani).
În plus, s-a observat un risc crescut de apariție a diferitelor tipuri de cancer. Probabilitatea de apariție a trombozelor și emboliilor crește în funcție de obezitate, iar aceasta din urma reprezinta un risc deloc neglijabil și în cazul intervențiilor chirurgicale și al narcozelor.
Care sunt masurile pe care trebuie sa le luam?
Din cauza riscurilor aferente obezitații, trebuie ca înainte de toate sa se evite creșterea în greutate. O alimentație echilibrata și saraca în grasimi, alaturi de practicarea regulata a unei activitați fizice permit atingerea acestui obiectiv.
• Acum fiecare dintre noi poate obține un ajutor suplimentar, apelând la sfatul medicilor parteneri în campania ReductoStart, care ofera o consultație de specialitate gratuita tuturor persoanelor care s-au decis sa slabeasca sanatos. Înscrierea în program se poate face accesând site-ul www.reductostart.ro, sau apelând Call Center-ul cu numarul de telefon cu tarif normal, 021-252.33.43.
• Reducerea aportului de calorii: mai puține grasimi, mai multe fructe, mai multe legume
• Exerciții fizice regulate (de exemplu, mersul pe jos, înotul, mersul cu bicicleta, urcatul scarilor). Chiar daca primele eforturi par minime, ele sunt esențiale, reprezentând primul pas în demersul tau de a pierde din greutate