De unde vine stresul?
Suntem cu toții, mai mult sau mai puțin, într-o stare permanenta de stress. Ne confruntam permanent cu schimbari, deci ne aflam mereu în situația de a trebui sa ne adaptam. Daca stresul este prea puternic, ca în cazul unei situații de conflict, sau daca schimbarile în viața se produc în mod repetat, organismul este incapabil sa se mai adapteze. Stresul este, în consecința un fenomen de adaptare. Exista trei factori care determina stresul: intensitatea, durata în timp și cantitatea de stres acumulata. Însași viața este generatoare de stres: modificarile de salariu, ambuteiajele, toate tipurile de presiuni întâlnite în viața cotidiana sau schimbari mai dureroase precum moartea, divorțul sau separarea.
Ce se întâmpla din punct de vedere fiziologic?
Situațiile de schimbare au ca rezultat producerea de substanțe hormonale în corp. Exista doua tipuri de stres: cel acut, produs de o situație de urgența (accidente, evenimente neprevazute) și cel cronic al vieții cotidiene, legat de activitațile de zi de zi. În funcție de tipul de stres, raspunsurile corpului pot fi diferite. Stresul acut produce adrenalina iar stresul cronic produce cortisolul. Pe termen lung, acești hormoni pot contribui la producerea unor probleme fiziologice. Stresul acut și adrenalina pot provoca probleme cardiace. Stresul cronic și cortisolul pot provoca tulburari importante precum ulcerul, depresia, probleme hormonale sau cancer.
Exista mai multe profiluri de stress?
Oamenii stresați sunt de trei tipuri: cei interiorizați, cei agresivi și cei care reușesc sa se adapteze.
Femeile sunt mai stresate decât barbații?
Da. Conform statisticilor, 20% dintre barbați sufera de tulburari din cauza stresului fața de 33% dintre femei. La nivel global, barbații tind sa sufere din cauza stresului acut iar femeile au tulburari din cauza stresului cronic legat de viața cotidiana.
Cum trebuie tratata o situație de stress?
Este important sa știi sa raspunzi nevoilor personale, sa fii atent la cerințele corpului. Trebuie sa știi când sa spui nu și sa impui niște limite. Sunt importante practicarea unui sport și relaxarea.
Cum se poate pozitiva stresul?
Mai întâi trebuie sa se conștientizeze stresul. Trebuie ca oamenii sa vada partea buna a situației stresante și sa conștientizeze oportunitațile. Unele personae pot reacționa mai bine în situații de stres.
Stresul și fericirea pot fi compatibile?
Categoric da. Stresul este inevitabil dar daca situațiile stresante sunt tratate în mod pozitiv, se poate ajunge la o stare de bine. Unii factori de stres cotidian pot fi eliminați. Alții, precum stresul professional, nu pot fi eliminați. Trebuie sa știi sa te adaptezi.
Cum poți deveni un „stresat fericit”?
Trebuie sa se aiba grija de sine, sa ți se satisfaca nevoile personale. Trebuie abordata o atitudine pozitiva și încrezatoare și sa se transforme orice situație negativa într-una pozitiva.