Se știe ca femeile sunt mult mai expuse infecțiilor tractului urinar decat barbații. Nici aceștia, însa, nu sunt scutiți de astfel de probleme. Chiar și cei mici, inclusiv sugarii, pot avea infecții urinare. Tractul urinar normal este steril și foarte rezistent la colonizarea bacteriana. Cu toate acestea, infecțiile trecutului urinar (ITU) sunt cele mai frecvente tipuri de infecții bacteriene prezente la toate categoriile de varsta.
ITU prefera doamnele
Statisticile ne-au dovedit ca în randul persoanelor cu varste cuprinse între 20 și 50 de ani infecțiile tractului urinar sunt de 50 de ori mai frecvente la femei. De fapt, înca din adolescența aceste infecții sunt orientate spre sexul slab. O data cu începerea vieții sexuale, a apariției sarcinilor și obstrucțiilor urinare, infecțiile urinare gasesc – la femei – un teren prielnic.
Evident, și Mama natura are o mica vina, fiindca uretra la femeie este mai scurta decat cea a barbatului, iar orificiul uretral e vecin cu cel vaginal și cu cel anal, favorizand astfel trecerea microorganismelor dintr-o zona în alta. Surprinzator, însa, este faptul ca dupa varsta de 50 de ani, barbații sunt cei care au mai des necazuri în sfera uro-genitala, astfel ca raportul frecvenței femei/barbați se schimba.
Totuși, ITU nu-i ocolește nici pe masculii mai tineri, în special pe aceia care practica sex anal neprotejat sau care întrețin relații sexuale cu femei al caror vagin este colonizat cu agenți uropatogeni. Cei mici pot avea și ei probleme, dar incidența infecțiilor urinare la copii este mult mai mica decat în cazul adulților. La nou-nascuți, ITU apare mai des la baieței, probabil din cauza anomaliilor congenitale ale aparatului urinar și a malformațiilor renale etc.
Prea des la baie
Exista mai multe feluri de infecții urinare. În funcție de tipul și localizarea lor, apar și manifestarile. Dar, în cele mai frecvente situații, simptomele sunt asemanatoare: dureri sau senzație de arsura în timpul urinarii (micțiunii), nevoia de a urina des sau, dimpotriva, imposibilitatea de a urina, usturimi, urina tulbure. Daca infecția respectiva intereseaza și rinichiul, poți avea frisoane, febra, grețuri, varsaturi, dureri la nivelul abdomenului sau al spatelui.
Cert este ca orice infecție renala necesita examinare medicala imediata, fiindca este o afecțiune serioasa, și numai medicul poate depista cu exactitate germenul care a produs infecția. Acest lucru se face doar dupa efectuarea investigațiilor de laborator (analize de urina, în special urocultura, și sange). Și nu uita, chiar daca ai mai avut infecții urinare nu înseamna ca tratamentul prescris atunci va funcționa eficient și acum!