Lapsusurile frecvente, scaderea performanțelor intelectualeÂ… cu cât înaintam în vârsta, cu atât suntem mai îngrijorați de aceste fenomene. Totuși, trebuie sa ne linișteasca aceasta idee: creierul se uzeaza doar daca nu este folosit.
Este un lucru binecunoscut ca, înca de la naștere, omul pierde neuroni. Spre deosebire de alte celule, neuronii dispar fara a putea fi înlocuiți. Dar sa nu intram în panica. La naștere, creierul este format din zeci de miliarde de neuroni. Chiar daca se pierd zilnic în jur de 100.000 de celule nervoase, ramân destule pentru a trai autonom, din punct de vedere cerebral, aproximativ 120 de ani. În plus, creierul se modifica în permanența. Daca o rețea de neuroni „se defecteaza”, este imediat înlocuita cu alta.
Factorii care stau la baza uitarii
În cazul unor tulburari serioase ale memoriei, este necesar întotdeauna un control general efectuat de un specialist în geriatrie sau neurologie. Unii factori pot agrava lapsusurile: oboseala, anxietatea, depresia, numeroase medicamente (unele somnifere, tranchilizante, antidepresive, unele beta-blocante, medicamentele antihistaminice etc.), variațiile hormonale, deficitul de vitamine, hipertensiunea arteriala.
Lupta împotriva degradarii neuronilor este în strânsa legatura cu lupta împotriva proastei irigari a creierului. Arterioscleroza este boala produsa de o insuficienta irigare cu sânge a acestuia. O izolare profunda, ca aceea care produce surditatea, poate duce, de asemenea, la un deficit cerebral.
Treziți-va neuronii
În marea majoritate a cazurilor, scaderea performanțelor intelectuale are loc atunci când creierul nu este solicitat destul. Creierul trebuie întreținut. Activitațile monotone, ocupațiile care devin rutina solicita întotdeauna aceleași regiuni ale creierului. Din aceasta cauza, restul zonelor cerebrale „adorm”.
O mare atenție trebuie acordata perioadei de pensionare, tulburarile de memorie fiind atunci mai frecvente din cauza faptului ca nu mai sunt stimulate prin munca funcțiile cerebrale. Stimularea intelectuala contribuie la conservarea memoriei. Trebuie ca neuronii sa fie puși la munca. În acest caz sunt recomandate jocurile: scrabble, belota, șah, bridge, tot ceea ce înseamna joc de logica sau de strategie.
Memoria trebuie sa fie stimulata în fiecare moment al vieții. De exemplu, sa memorezi numerele de telefon pe care le utilizezi. Memoria se întreține și prin povestirea unor evenimente din trecut sau prin încercarea de a-ți aminti o poezie sau un cântec.
În afara tehnicilor de stimulare a creierului sunt și alte metode pentru activarea memoriei. Exista, de exemplu, programe de activare a memoriei în etape, care includ tehnici de stimulare a neuronilor, tehnici de memorizare și de emulație.
Nu trebuie niciodata sa uitam acest lucru: cu cât creierul muncește mai mult, cu atât muncește mai eficient. Gimnastica neuronilor este la fel de profitabila ca aceea a corpului.