Calciul reduce riscul de fracturi ale oaselor în cazul femeilor cu vârste de peste 70 de ani daca acestea își administreaza de doua ori pe zi acest supliment mineral, se arata într-un studiu realizat de un grup de cercetatori australieni, transmite Reuters.
Jumatate dintre cele 1.460 de femei cu vârste de peste 70 de ani care au contribuit la realizarea studiului au recunoscut ca nu au luat pastile de calciu în mod regulat și în dozele recomandate, declarații care i-au determinat pe specialiști sa se îndoiasca de faptul ca tratamentul cu calciu poate preveni osteoporoza, o boala care afecteaza oasele și care este frecvent întâlnita la femeile în vârsta.
„Tratamentul cu suplimente de calciu pentru prevenirea fracturilor nu poate fi utilizat în programul pentru sanatate publica pentru ca nu a fost testat pe termen lung”, a declarat Richard Prince de la universitatea Western Australia, Perth, autorul acestui studiu.
Suplimentele de calciu au fost însa extrem de utile în cazul femeilor care le-au luat în mod regulat. Astfel, dintre cele 310 femei care au luat cel puțin 80% din cantitatea de calciu care le-a fost recomandata de medic, doar 10% au suferit fracturi în timpul unui an, comparativ cu 15% dintre cele 320 de femei care au luat suplimente placebo.
Subiecții studiului realizat în Australia au fost femei sanatoase, care aveau în corp un nivel adecvat de vitamina D, un alt component important pentru sanatatea oaselor. Mai mult de jumatate dintre femeile la menopauza risca sa se îmbolnaveasca de osteoporoza pentru ca nivelul de estrogen din corpul lor scade. Din acest motiv, organismul elimina mai mult calciu, iar lipsa de calciu faciliteaza fracturarea oaselor.
Conform National Osteoporosis Foundation din Statele Unite, femeile reprezinta opt din cele 10 milioane de americani care sufera de osteoporoza.