Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani de la Universitatea de stat din Louisiana.
Cercetarile inițiale au avut la baza studierea unor maimuțe care au urmat un regim hipocaloric și au condus la ideea unei posibile legaturi între regimul alimentar și longevitate. Cercetatorii au studiat apoi, timp de șase luni, un grup de voluntari umani care sufereau de obezitate, cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani.. Dupa aceasta perioada s-a remarcat o scadere a riscului de a dezvolta anumite boli asociate cu îmbatrânirea, cum ar fi cancerul.
Un sfert dintre voluntari au consumat cu 25% mai puține calorii zilnic și un alt sfert au consumat cu 12,5% mai puține calorii zilnic. Pe lânga regimul alimentar, voluntarii au urmat și un program strict de exerciții fizice. Al treilea sfert dintre persoanele voluntare a consumat zilnic un meniu fix de 890 de calorii, iar restul persoanelor au urmat un regim de menținere a greutații.
În cele șase luni, voluntarii care au urmat regimul cu cele mai puține calorii au pierdut 14% din greutatea corporala în timp ce cei care au urmat celelalte diete restrictive din punct de vedere caloric au pierdut 10% din greutate. În cazul tuturor celor care au urmat diete hipocalorice s-a remarcat o scadere a temperaturii corporale și un nivel mai scazut de secreție a insulinei rapide, ambele având ca efect prelungirea duratei de viața.
De asemenea, au scazut rata de degradare a ADN-ului și riscul de a dezvolta boli degenerative sau cauzate de mutații genetice specifice procesului de îmbatrânire.
Studiul cercetatorilor americani, publicat în Journal of the American Medical Association, este primul care demonstreaza scaderea ratei de degradare a ADN-ului datorita unui regim alimentar hipocaloric.
„Acest studiu este valoros pentru ca indica posibilele mecanisme care provoaca îmbatrânirea și anumite metode de a încetini efectele acesteia”, a spus doctorul Luigi Fontana, membru al echipei de cercetatori care s-a ocupat de acest studiu. „Studiul a demonstrat clar ca dietele hipocalorice pot determina modificarea anumitor factori care provoaca îmbatrânirea”, a adaugat doctorul John Holloszy, colegul sau.