Tulcea: sute de gospodarii inundate și zeci de persoane evacuate

Apropo.ro / 12.04.2006, 13:58
Tulcea: sute de gospodarii inundate și zeci de persoane evacuate
Patru sute de gospodarii din județul Tulcea au fost afectate de inundații, iar 53 de persoane au fost evacuate din localitațile Smârdan , I.C. Bratianu, Patlageanca și Plauru, a anunțat, miercuri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgența. Potrivit

Patru sute de gospodarii din județul Tulcea au fost afectate de inundații, iar 53 de persoane au fost evacuate din localitațile Smârdan , I.C. Bratianu, Patlageanca și Plauru, a anunțat, miercuri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgența.

Potrivit sursei citate, în județul Tulcea au fost afectate de inundații 400 de gospodarii, dintre care 70 de locuințe, șapte fiind distruse în totalitate, 4.200 de hectare de teren agricol aflându-se sub ape. Autoritațile locale din comunele Smârdan , I.C. Bratianu, Patlageanca și Plauru au evacuat 53 persoane.

Breșa creata în digul Isaccea-Ciulineț a fost astupata, folosindu-se 12.000 de tone de piatra, zece stabilopozi, ramânând în continuare inundate 400 de hectare de teren agricol și noua anexe gospodarești.

Nivelul Dunarii a depașit, miercuri dimineața, cota de pericol în trei dintre cele 12 localitați constanțene riverane fluviului, fiind inundate zeci de hectare de teren agricol sau paduri, iar autoritațile locale au pregatit adaposturi speciale în cazul în care va fi necesara evacuarea unor familii.

Potrivit reprezentanților Direcției Apelor Dobrogea Litoral, la Cernavoda cota de pericol pe Dunare a fost depașita cu trei centimetri, la Hârșova cu 28 de centimetri, iar la Ostrov cu 14 centimetri, fiind inundat stadionul din localitate.

Prefectul de Constanța, Dan Culețu, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX ca primarii au discutat deja cu localnicii din zonele expuse inundațiilor și au fost pregatite adaposturi speciale pentru situația în care vor fi evacuate familii.

În localitațile Râșova și Topalu autoritațile intervin pentru supraînalțarea digurilor cu saci cu pamânt, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgența (IJSU) trimițând deja mii de saci catre primariile din localitațile riverane Dunarii.În localitatea Seimeni Mari, fluviul a inundat o suprafața de 45 de hectare de teren de pe malul Dunarii, iar la solicitarea primarului de aici, care a anunțat ca apa a intrat și în fântâni, IJSU va trimite în comuna 5.000 de litri de apa potabila.

În zona digului Ostrov, stadionul este inundat pe o treime din suprafața. Pentru consolidarea digului Cochirleni a fost înalțat coronamentul pe o distanța de 20 ml cu suluri fascine și saci cu pamânt. Autoritațile locale monitorizeza în permanența cotele Dunarii și inspecteaza lucrarile de aparare din zonele locuite.

În județul Dolj, nivelurile pe fluviul Dunarea se mențin peste cotele de atenție, la Calafat și Rast. În portul Bechet activitatea portuara este întrerupta temporar. Începând din 10 aprilie și pâna pe 20 aprilie s-a închis temporar punctul de trecere a frontierei care asigura transportul de marfuri și calatori între Bechet și Oreahovo. În portul Calafat activitatea portuara se desfașoara normal, dar cu dificultate. Din cauza creșterii debitului Dunarii cheiul este inundat cu o lama de apa ce atinge 35-40 de centimetri.

În județul Ialomița, s-au înregistrat creșteri ale nivelurilor și debitelor fluviului Dunarea și râurilor Ialomița și Prahova, în comuna Giurgeni au fost inundate 33 de gospodarii. Se lucreaza pentru supraînalțarea, consolidarea și tasarea digului de protecție la Fetești, menținându-se starea de alerta pentru localitațile riverane brațului Borcea.

În județul Braila, cotele fluviului Dunarea au crescut cu 30 de cm fața de cotele normale, debitul ajungând la 13000mc/s. Digurile din zonele Braila Nord și Braila Sud se afla în faza a II-a de aparare, 20 de hectare de teren au exces de umiditate, fiind în funcțiune 31 stații de desecare.

La digul Noianul-Chișcani au fost consolidate porțiunile erodate și cele cu infiltrații cu saci cu pamânt. În digul Varsatura sunt infiltrații (prin ridicarea pânzei freatice), diferența dintre oglinda apei și coronamentul digurilor fiind cuprinsa între 80-150 cm. Digurile de aparare a Insulei Mari a Brailei se afla în faza a III-a de aparare, diferența dintre oglinda apei și coronamentul digurilor este cuprinsa între 119 – 206 cm, 530 de hectare au un exces de umiditate, fiind în funcțiune 20 stații de desecare.

De asemenea, se menține avertizarea Capitaniei zonale Galați privind reglarea vitezei de marș a navelor, pentru evitarea formarii de valuri și restricția de limita de viteza de la 80 la 60 Km/h pe DN 22B (digul șosea Braila – Galați ). Se efectueaza serviciul de permanența la zece primarii ( aflate pe cursul fluviului Dunarea), este interzisa circulația pe digurile din Insula Mare a Brailei și pașunatul animalelor pe toate digurile aferente fluviului. Personalul ANIF și SGA Braila, membrii ai Comitetelor locale și serviciilor voluntare pentru situații de urgența, precum și cetațeni din cele 10 localitați, executa supravegherea permanenta, prin posturi fixe și patrulare, a tuturor sectoarelor de dig la fluviul Dunarea.

Autoritațile locale sunt pregatite pentru a evacua în caz de necesitate populația și bunurile din localitațile cele mai expuse. Se lucreaza la consolidarea digului din comuna Chișcani.

În județul Caraș Severin s-au produs alunecari de teren în comuna Glimboca, cartierul Bucium, în urma carora la una din locuințe a cazut un perete, iar la alte 11 au aparut crapaturi la fundații și pereți, pârâul Merișorul a rupt un podeț și a afectat digurile de protecție.

Debitul fluviului Dunarea la intrarea în țara (la Baziaș) este de 14.100 mc/s., cota de inundație fiind depașita cu 99 de centimetri. Au fost afectate de ape orașul Moldova Noua, cu 14 gospodarii, anexe și mai multe terenuri agricole, comuna Pojejena, cu șase case de vacanța, 19 anexe gospodarești, 44 curți și gradini iar o familie din satul Șușca a fost evacuata.

Pe D.N. 57 A, din cauza creșterii debitului fluviului Dunarea, taluzul de rambleu a fost afectat de valuri, apa ajungând pâna la 70 de centimetri de marginea parții carosabile. Pentru a împiedica participanții la trafic sa se apropie de marginea parții carosabile s-au plantat stâlpi de dirijare pe acostament. Circulația se desfașoara în condiții normale pe aceasta porțiune de drum.

În județul Constanța, pe DJ 223 care duce spre satul Dunarea, din cauza circulației autovehiculelor de mare tonaj și a eroziunii valurilor a fost afectat taluzul terasamentului pe 25 – 30 de metri de la șosea.

Pe tronsonul Calafat – Ciupercenii Vechi, DJ 556 este inundat parțial pe o lungime de 400 ml cu o lama de apa de cca 35 – 40 de centrimetri. Circulația este restricționata și dirijata pe rute ocolitoare. Sunt inundate liniile de cale ferata din triajul vechi (scos din uz) ale garii Calafat. La Cetate a fost inundat drumul de acces spre Portul Cetate (se poate circula) și aproximativ zece hectare de padure în zona Portului Cetate.

Totodata, se monitorizeaza evoluția debitelor și nivelurilor pe fluviul Dunarea la stațiile hidrometrice și zonele riverane fluviului Dunarea de catre personalul de specialitate al Direcției Apelor Jiu Craiova, aflat în teritoriu. Echipe mixte cu specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgența „Oltenia” al județului Dolj, Direcției Apelor Jiu Craiova, Inspectoratului Județean de Poliție și ANIF sucursala Dunare Olt sunt pe teren în vederea evaluarii situației digurilor. În zonele Bechet și Ciuperceni, lucratori de la Inspectoratele județene pentru Situații de Urgența și de Jandarmi și echipe de voluntari acționeaza pentru supraînalțarea și consolidarea digurilor cu saci cu pamânt.

La Sud-Est de localitatea Slobozia-Oancea, apa râului a ieșit din albia majora și a inundat pașunea din zona pe o suprafața de aproximativ 4500-5000 mp, ajungând pana la DN 26.

IGSU menționeaza ca nivelul apelor râului Prut vor crește în urmatoarea perioada, existând pericolul inundarii DN 26 între km. 53 și 53,4. Pentru evitarea inundarii drumului, personalul de la drumuri naționale a luat masuri pentru realizarea unui dig de aparare pe marginea acestuia din saci de nisip pe o lungime de 400 de m. Zona este supravegheata continuu de personalul drumurilor naționale.

În județul Mehedinți sunt inundate peste 970 ha terenuri agricole.

Potrivit IGSU, se menține în continuare starea de urgența de gradul I, instituita în cadrul ședinței Comitetului pentru Național pentru Situații de Urgența din 6 aprilie, pentru structurile subordonate MAI din județele riverane Dunarii, acestea fiind pregatite sa acționeze în cazul producerii unei viituri.

Ministerele membre ale Comitetului Național pentru Situații de Urgența sunt pregatite cu echipaje de intervenție pentru a preveni efectele negative ale creșterii debitelor Dunarii, în paralel, fiind identificați agenții economici care sunt pregatiți sa puna la dispoziția populației mijloacele necesare în cazul producerii unei situații de urgența.

(Adina Bucur; [email protected] și Feri Predescu; [email protected])

Mediafax