Generația multitasking

Apropo.ro / 27.03.2006, 11:32
Generația multitasking
Chiar și pentru generația celor care erau adolescenți în timpul Revoluției, puștii de astazi par aproape de pe alta planeta. Cei ajunși astazi pe la 25 de ani au crescut cu MTV și CD playerul; astazi însa, adolescenții traiesc într-un soi de simbioza cu

Chiar și pentru generația celor care erau adolescenți în timpul Revoluției, puștii de astazi par aproape de pe alta planeta. Cei ajunși astazi pe la 25 de ani au crescut cu MTV și CD playerul; astazi însa, adolescenții traiesc într-un soi de simbioza cu tehnologia.

Trimit e-mailuri, converseaza pe messenger, intra pe canale de chat, asculta muzica, descarca softuri, poze sau filme de pe internet, discuta la telefonul mobil cu prietenii și între timp… își fac și temele.

Se numește „multitasking”, un termen englezesc care desemneaza îndeplinirea mai multor sarcini în același timp. Copiii de astazi, crescuți practic cu computerul în camera, s-au adaptat repede; pentru ei, a face mai mult de un lucru o data e ceva natural. Și totuși, avantajele tehnologiei au prețul lor…

Copiii de azi sunt prin excelența mari consumatori de media – mai ales de muzica și film. Dintr-un studiu comandat de CNA și publicat în decembrie 2005 reiese ca marii consumatori de programe tv sunt mai ales copiii cu varste între 7 și 10 ani, care, în proporție de peste 40%, se uita la televizor între 3 și 4 ore pe zi; în medie, peste 30% dintre toți copiii cu varste între 7 și 18 ani se uita la televizor cel puțin 3 ore în fiecare zi, o proporție semnificativa fiind reprezentata de cei care urmaresc emisiunile tv chiar peste 4 ore zilnic.

În SUA, un studiu din 2005 citat de revista „Time”, despre consumul așa-numitor medii electronice (tv, radio, Internet etc.) în randul copiilor cu varste între 8 și 18 ani, a produs niște rezultate-șoc: nu numai ca adolescenții americani petrec enorm de mult timp folosind mediile electronice (în jur de 6,5 ore pe zi), dar, de fapt, din cauza ca, de exemplu, surfeaza pe web și discuta printr-un internet messenger în timp ce asculta muzica, volumul de timp este echivalent cu 8,5 ore pe zi!

Pe de o parte, avantajele sunt evidente: copiii de acum sunt în multe cazuri mici experți în IT; sunt maeștri în a gasi informații pe web; au acces la uriașul rezervor de informație care este world wide web-ul și au învațat repede sa-l utilizeze cu talent; unul dintre efectele cele mai evidente e faptul ca sunt cu mult mai informați decat orice generație anterioara. Și totuși…

În ultima instanța, consecințele cele mai serioase ale impactului tehnologiei asupra tinerilor se resimt în sanul familiei. Elinor Ochs, directorul Center on Everyday Lives of Families de la University of California, Los Angeles, spune ca tehnologia informației a adus schimbari dramatice, chiar daca mai puțin evidente, în structura și funcționarea familiei.

Absorbiți de monitorul calculatorului, copiii petrec din ce în ce mai puțin timp alaturi de familie; parinții, de cealalta parte, înțeleg din ce în ce mai puțin din universul copiilor, dominat de o tehnologie cu care e din ce în ce mai greu sa ții pasul. Prin e-mail, chat sau site-uri de social networking (unde se pot reuni comunitați întregi de pasionați ai celor mai îndepartate subiecte, de la olarit pana la biotehnologie), copiii actualei generații par sa își gaseasca prieteni mai repede ca niciodata.

Telefonul mobil a devenit un accesoriu indispensabil, folosit pentru aproape orice, de la stabilirea de întalniri pana la conversații de dragul conversației. Totuși, se întreaba Ochs, ce se întampla cand comunicarea directa, fața în fața, este înlocuita de conversația într-un mediu impersonal ca e-mail-ul sau internet messengerul?

Afla mai multe despre generația multiasking numai din

Tags: