Puncteaza pentru silueta cu dieta Weight Watchers

Apropo.ro / 02.03.2006, 12:49
Puncteaza pentru silueta cu dieta Weight Watchers
Weight Watchers nu este doar o simpla dieta, ci chiar un mod de viața. Iar în spatele sau se afla o adevarata industrie: centre în 30 de țari, lanțuri de magazine, reviste, carți de rețete, comunitați on-line, milioane de adepți în întreaga lume.

Weight Watchers nu este doar o simpla dieta, ci chiar un mod de viața. Iar în spatele sau se afla o adevarata industrie: centre în 30 de țari, lanțuri de magazine, reviste, carți de rețete, comunitați on-line, milioane de adepți în întreaga lume. Clienții sunt mulțumiți de rezultate (se poate slabi 1-2 kg pe saptamana fara eforturi prea mari) și profiturile corporației sunt uriașe.

Compania Weight Watchers a fost fondata în 1960 de catre Jean Nidetch și are ca obiectiv producerea și comercializarea a numeroase produse pentru slabit. Datorita cererii tot mai mari de astfel de produse, Weight Watchers a cunoscut anual profituri spectaculoase, iar în prezent și-a întins „tentaculele” în aproape toata lumea. În fiecare week-end, circa 1,5 milioane de adepți ai dietei se întalnesc on-line, iar alte sute de mii merg saptamanal la seminarii pentru a-și spune impresiile, pentru a stabili noi strategii de slabit și pentru a se încuraja reciproc. Weight Watchers promoveaza doua diete.

Prima se numește „Sistemul de puncte al alimentelor” – fiecare aliment este cotat cu un numar de puncte. A doua poarta numele de „Core diet” și consta în consumul alimentelor cu puține calorii (legume, fructe, supe, paste integrale, orez brun, cartofi, cereale, carne slaba, pește, oua, lapte degresat, cafea și ceai fara zahar), dar fara a ține cont de marimea porțiilor.

Cum funcționeaza?
Dieta Weight Watchers bazata pe puncte pune la încercare voința, rezistența și priceperea matematica ale celui care o urmeaza. În funcție de grasimile pe care le conține, fiecare aliment are un anumit numar de puncte. Regimul încurajeaza consumul de fructe, legume, apa și practicarea sportului. O persoana cu greutatea de pana la 70 de kilograme trebuie sa consume 18 puncte pe zi, iar cei care cantaresc între 71 și 80 de kilograme – 20 de puncte pe zi. Cei cu „masa” între 81 și 90 de kilograme trebuie sa se încadreze în 22 de puncte.

Celor carora acul cantarului le indica între 91 și 100 de kilograme trebuie sa-și faca poftele în limita a 24 de puncte, în timp ce persoanele cu greutatea de peste 100 de kilograme vor consuma alimente de 26 de puncte pe zi. Prin sport se poate însa suplimenta numarul de puncte. La 30 de minute de aerobic, de dans disco sau de bowling – un caștig de 3 puncte; la 30 de minute de volei, de schi, de fotbal, de înot sau de mers pe jos – poți sa te mai „înfrupți” cu înca 4 puncte; jumatate de ora de sarit coarda îți permite sa mai adaugi în alimentație 6 puncte; 30 minute de tenis sau de pedalat ușor – 2 puncte, iar pentru gradinarit sau lucru în casa mai poți gusta ceva de cate 2 puncte, respectiv un punct.

Pentru a obține rezultatele scontate trebuie respectat cu sfințenie numarul de puncte stabilit pe zi pentru alimente. Atenție! Nu slabești mai repede daca faci economie la puncte, din contra – astfel veți da peste cap întregul proces. Sistemul de puncte garanteaza pierderea pana la 1-2 kilograme pe saptamana, începand din a doua saptamana de dieta.

Argumente PRO
• Poți manca ce îți poftește inima, în limita numarului de puncte.

• Intri în marea familie Weight Watchers. Avand sprijin, chiar daca doar on-line, este mult mai ușor sa-ți învingi momentele de slabiciune.

• Pe site-ul www.weightwatchers.com gasești rețete, jurnale de dieta, tips-uri. Daca ai depașit punctele dintr-o zi, poți sa le recuperezi prin sport. Și reciproc, daca faci mișcare, nu neaparat exerciții fizice extenuante, regimul îți permite sa mai guști cate ceva în funcție de efortul depus.

Argumente CONTRA
• Dieta nu este indicata celor care vor sa slabeasca foarte repede. Daca te hotaraști sa urmezi acest regim, trebuie sa fii conștienta ca este posibil sa-ți schimbi radical modul de viața.

• Daca nu ești o fire sociabila, poți întampina unele probleme la întalnirile de grup.

• Un alt neajuns este faptul ca trebuie neaparat sa ții un jurnal a ceea ce ai consumat, pentru a nu depași numarul de puncte admise.

• Cea mai mare tentație a programului Weight Watchers este aceea de a consuma în cateva zile punctele pe alimente „bine cotate” pentru întreaga saptamana, caz în care, apoi, trebuie sa rabzi de foame.

• Programul complet Weight Watchers nu este gratuit. Pentru a beneficia de el, trebuie sa platești: 29,95 USD taxa de înscriere în program și o cotizație lunara de 17 USD.

Formula punctelor
P egal c/50 plus f/12 minus min(r,4)/5
P – numarul de puncte, c – numarul de calorii, f – g de grasime, r – fibre dietetice (daca numarul este mai mare decat 4, folosește totuși 4).

Puncte alimente
o porție medie de cartofi prajiți – 10 puncte
50 g branza proaspata – 3 puncte
1 ou – 2 puncte
100 g banana – 1 punct
o nuca – 1 punct
50 g înghețata – 2,5 puncte
10 g miere – 0,5 puncte
100 g musli fara zahar – 5 puncte
o felie de paine – 2 puncte
50 g pateu de ficat – 3,5 puncte
50 g salam – 2 puncte
o porție pui la gratar (fara piele) – 5 puncte
100 g carne porc – 8,5 puncte
1 cheeseburger – 7 puncte
1 Big Mac – 14 puncte
1 profiterol – 6 puncte
Ceai, lapte, apa, ananas, citrice, vinete, salata verde, țelina, conopida, ciuperci, morcovi, castraveți, roșii, dovlecei – 0 puncte

Adepți Weight Watchers: Sarah Ferguson, ducesa de York, Claire Sweeney.