E ca un fel de maladie. Credeti-ma! Si le afecteaza in majoritate pe femei. Ma intrebam intr-o zi daca am vrÂ’un viciu. Pentru ca n-am fumat niciodata, beau doar apa plata iar partea cu sexul n-am voie sa v-o dezvalui. Oricum suma viicilor, de obicei constanta, mie imi iesea negativa. Chiar asa, sa traiesc fara sa-mi ofer nici un fel de placere „nociva”? Stop! Am realizat ca am si eu un viciu si anume shopping-ul.
Nu ma pot opri sa bat magazinele in lung si-n lat, stiu aproape toate preturile pe dinafara si ce e mai grav, nu ma pot abtine sa nu cumpar ceva, cat de mic, de fiecare data.
Cineva – tind sa cred ca tot un barbat a nascocit si asta – facea o gluma pe seama noastra si spunea ca punctul G la femei se afla la sfarsitul cuvantului „shopping”. Ei bine, e una dintre micile remarci misogine care nu m-au suparat.
In cartea sa „Sex, shopping si un roman” – pe care tot din cauza trend maniei si a shopping maniei mi-am cumparat-o – Alain de Botton vorbea despre doua tipuri de orgasm: cel sexual si cel comercial. Asadar, placerea cumparaturilor a inceput sa va concureze domnilor!
Ca sa nu mai vorbesc despre faptul bine cunoscut deja ca atunci cand suntem deprimate ne abandonam in mall-uri, petrecerm minute in sir in fata vitrinelor ispititoare si ne trezim la sfarsitul zilei cu o droaie de sacose pe care abia le caram si cu portofele prin care sulfa vantul. Dar important e ca moralul este din nou sus.
Ma gandesc uneori ca as putea cu success sa o concurez pe Rebecca Bloomwood, o maniaca a cumparaturilor descrisa de Sophie Kinsella in „I love shopping”. Multe adevaruri despre neputinta de a-ti controla nevoia de a achizitiona necontetnit articole de tot soiul din magazine renumite ne-au fost impartasite de Becky.
Si pe buna dreptate, cum sa treci nepasatoare pe langa perechea de jeansi care te cheama sa-i incerci, pe langa sacoul pe care ti l-ai dorit dintotdeauna si acum te sfideaza de pe un umeras, pe langa pantofii care probabil te vor insoti toata vara la alte reprize de cumparaturi sau pe langa micile obiecte decorative care s-ar integra de minune in apartamentul tau?
Dar punctul culminant, momentul critic sau cum vreti sa-l numiti este momentul in care probezi acel „ceva” care iti vine ca turnat. Doamne fereste sa n-ai destui bani in portofel sau cardul sa-ti fie blocat! Depresia apare imediat.
Mai nou, am inceput sa fac cumparaturi pe internet. Placerea de a comanda lenjerie intima, bijuterii sau cosmetice pe diferite site-uri, numeratul zilelor pana la la sosirea coletului si emotia deschiderii cutiei cu „minuni” nu se compara cu nimic.
Oricum ar fi, shoppingul e un „viciu sanatos” dar dauneaza grav bugetului personal!
Raluca Iorga