Un Polanski autobiografic

Apropo.ro / 20.02.2006, 11:31
Un Polanski autobiografic
La trei ani dupa "Pianistul", film pentru care a primit un Oscar pentru regie, Roman Polanski revine pe ecrane cu "Oliver Twist", o noua ecranizare a romanului clasic al lui Charles Dickens. Filmul lui Polanski reunește un baiețel, Barney Clark (în rolul micului orfan Oliver)

La trei ani dupa „Pianistul”, film pentru care a primit un Oscar pentru regie, Roman Polanski revine pe ecrane cu „Oliver Twist”, o noua ecranizare a romanului clasic al lui Charles Dickens.

Filmul lui Polanski reunește un baiețel, Barney Clark (în rolul micului orfan Oliver) și pe Ben Kinsley (Fagin), recunoscut mai adesea pentru multiplele lui roluri negative. Deși pentru Clark acesta este primul rol într-un film, el aparand pana acum doar în seriale de televiziune, puștiul reușește sa faca fața cerințelor unei partituri deja tocite în istoria cinematografiei – cel puțin din punctul de vedere al regizorului, care l-a ales din alți 30 de candidați.

Drama micului Oliver este foarte cunoscuta – un baiețel fara parinți din Londra secolului al XIX-lea care trebuie sa se descurce pe cont propriu. Inițial, Oliver trebuie sa se lupte cu domnul Bumble, administrator al unui orfelinat care îi chinuie și-i înfometeaza pe orfanii aflați acolo. Fugind din casa acestuia, plin de tristețe și ramas fara un ban, el ajunge într-un anturaj ciudat, al unor hoți de buzunare, o banda de puști de varsta lui condusa de Fagin. Curand însa baiatul este salvat de binevoitorul domn Brownlow și este implicat într-o serie de aventuri care promit sa-l conduca spre un destin mai bun decat cel care se parea ca-l va înghiți.

Filmul a fost primit de catre critici destul de bine, singurele comentarii rautacioase fiind la adresa micului Clark, în varsta de 10 ani, cel care joaca de altfel rolul principal. În „Atlanta Journal Constitution”, un critic afirma despre puști ca „are prezența de spirit a unei bucați de creta” și ca „un cal ar avea mai multa personalitate decat el”. Pe de alta parte, cei de la „USA Today” au fost dezamagiți de alegerea lui Polanski de a regiza o ecranizare pentru care existau pana acum nu mai puțin de 18 variante.

Printre cele mai cunoscute dintre acestea sunt: varianta alb-negru din 1948 (în regia lui David Lean); musicalul „Oliver” din 1969 (regia Carol Reed) și chiar și versiunea animata marca Disney, despre o pisicuța, „Oliver & Company”. Polanski se pare ca a fost foarte motivat sa regizeze acest film, mai ales din cauza copilariei dureroase prin care el însuși a trecut, ramanand orfan la o varsta frageda. „M-a ajutat sa înțeleg foarte bine unele scene… ca de exemplu aceea în care Oliver umbla mile întregi pe jos și picioarele îi sangereaza. Știu cum e, pentru ca am trecut și eu prin asta”, a declarat regizorul.

Afla totul despre varianta Polanski a romanului „Oliver Twist” numai în

Tags: