Ghid al produselor cosmetice toxice lansat de Greenpeace

Apropo.ro / 01.02.2006, 16:50
Ghid al produselor cosmetice toxice lansat de Greenpeace
Cosmetox, un ghid lansat de organizația ecologista Greenpeace, clasifica produsele de înfrumusețare, sapunurile și parfumurile în funcție de substanțele toxice pe care le conțin, informeaza AFP. Organizația ecologista a identificat trei familii de

Cosmetox, un ghid lansat de organizația ecologista Greenpeace, clasifica produsele de înfrumusețare, sapunurile și parfumurile în funcție de substanțele toxice pe care le conțin, informeaza AFP.

Organizația ecologista a identificat trei familii de molecule periculoase provenind din petrochimie, care sunt cunoscute drept poluanți ai mediului și ai organismului.

Este vorba de ftalați, mosc artificial și alchifenoli, care stabilizeaza produsele, le parfumeaza și le conserva. Aceste substanțe pot provoca dereglari hormonale, sterilitate și ar putea fi asociate cu anumite forme de cancer. Aceste substanțe sunt prezente în cea mai mare parte a produselor de înfrumusețare și de igiena, inclusiv în cele pentru copii.

Greenpeace a trimis un chestionar simplu fabricanților de cosmetice, cerându-le sa indice daca acești aditivi chimici sunt conținuți de produsele lor. Sunt marcate cu roșu cele care au aditivii menționați, cu portocaliu cele care îi au, dar sunt pe cale sa fie substituiți în compoziția produselor, și cu verde cele care nu conțin aceste substanțe.

Produsele companiilor care au refuzat sa raspunda sunt clasate cu roșu. Ghidul poate fi consultat pe internet, pe site-ul organizației, fiind actualizat în mod regulat.

Mediafax