Muzica fara fața

Apropo.ro / 23.01.2006, 13:31
Muzica fara fața
Ce-ar fi Madonna, Christina Aguilera sau Britney Spears fara imaginea sexy pe care o promoveaza? Cațiva muzicieni au demonstrat ca succesul poate fi caștigat și din spatele unor maști, roboți sau personaje animate. La Premiile Europene MTV 2005, trupa

Ce-ar fi Madonna, Christina Aguilera sau Britney Spears fara imaginea sexy pe care o promoveaza? Cațiva muzicieni au demonstrat ca succesul poate fi caștigat și din spatele unor maști, roboți sau personaje animate.

La Premiile Europene MTV 2005, trupa Gorillaz, care a caștigat premiul pentru „cel mai bun grup”, a avut în program și un recital. Însa pe scena au aparut doar cateva personaje animate.

Membrii trupei – Damon Albarn, Jamie Hewlett , DJ Dan „The Automator” Nakamura și rapperul Del Tha Funkee Homosapiens – nu se lasa fotografiați, nu dau interviuri televizate. Cand sunt invitați la radio, personajele animate (2D, Murdoc, Noodle, Russel) iau cuvantul, iar în concerte canta din spatele unui ecran alb. „Gorillaz”, albumul lor de debut, a ajuns, în 2001, direct pe locul al treilea în topurile britanice și pe locul 6 în topul celor mai bine vandute albume englezești în SUA. Dupa o pauza de trei ani, în care s-a zvonit ca s-a desființat, Gorillaz și-au surprins fanii cu un nou disc, „Demon Days”, piesele lor cucerind imediat primele locuri în topuri.

Gorillaz nu sunt, nici pe departe, o figura singulara în atat de pestrița lume a muzicii. În 1969, Florian Schneider și Ralf Hutte – alaturi de doi instrumentiști „de închiriat”, Fritz Hilpert și Henning Schmith – au înființat Kraftwerk, considerata de critica muzicala cea mai influenta formație de la The Beatles încoace.

Schneider și Hutter și-au petrecut ultimii 20 de ani total izolați de show-biz. Legendarul lor studio din Düsseldorf, KlingKlang, nu are telefon, fax sau macar o cutie poștala – astfel ca toate scrisorile se întorc expeditorilor, nedeschise. Cei doi nu au mai participat la o ședința foto din 1978: casa lor de discuri s-a vazut nevoita sa le blureze imaginea pe coperta albumelor sau sa foloseasca roboți, care sa-i dubleze în videoclipuri.

Dupa cele cinci albume scoase între 1974 și 1981 – care și-au lasat definitiv amprenta asupra muzicii secolului al XX-lea – Kraftwerk a revenit, în 2005, cu „Minimum-Maximum”. Albumul are un sound atat de emoțional și tehnologizat încat probabil l-a facut sa planga pe titratul DJ Paul Oakenfold.

În 1990, un single cu versuri în spaniola și un sound extrem de agresiv lovește piața americana. Despre cei șase muzicieni din Brujeria – trupa care semna piesa – nu se știa decat ca ar fi… cei mai periculoși traficanți mexicani de droguri, care-și transporta marfa în SUA cu submarinele.

Afla totul despre cantarețe și imaginea lor numai din

Tags: