În anul 2005 au fost lansati peste 75.000 de virusi, de 3 ori mai multi decât în 2004, potrivit unui clasament realizat de BitDefender, divizia de securitate a datelor din cadrul companiei Softwin.
În cele mai multe cazuri, aplicatiile care au provocat probleme în 2005 au fost de tip „bot” si „troian”, parte a unor atacuri mai complexe, incluzând campanii de spam sau phishing cu tinte precise.
„În 2005, nivelul de sofisticare al tehnicilor de inginerie sociala a atins un prag nemaiîntâlnit pâna acum. Se pare ca cei din spatele virusilor «de succes» au cunostinte foarte bune de psihologie, anticipând modul de reactie al oamenilor”, a declarat Bogdan Dumitru, reprezentant al BitDefender.
Topul este dominat de virusii din familia Zafi, care au provocat împreuna peste 24% din totalul infectarilor din 2005. Pe primul loc se afla Zafi.D, cu peste 15% din infectarile raportate. Varianta mai veche a acestuia, Zafi.B, ocupa locul trei, cu 8,83% din infectari.
Desi influenta sa a început sa scada, familia de virusi Netsky a determinat mai mult de 17% din numarul total de infectari, fiind urmata de virusii din clasa Mytob, cu o pondere de 6%.
Virusii românesti Antiman.A si Lovegate.V au produs peste 15% din infectarile informatice din România si s-au clasat în primele cinci locuri în clasament. Lovgate.V este un vierme descoperit în martie 2004 care se raspândeste prin e-mail si share-uri de retea si a provocat 8,75 % din totalul infectarilor din anul trecut.
Cel mai cunoscut virus românesc, Antiman.A, a obtinut locul patru, fiind urmat de Sober.AD, un vierme care se raspândeste prin e-mail trimitând mesaje false de la FBI, CIA sau BKA (Bundeskriminalamt) în limbile germana si engleza.
BitDefender este o suita de peste 54 de solutii de securitate ale mediului IT, folosita de peste 41 de milioane de utilizatori.
Mediafax Business/ IT