Supercolectie de documentare oferita de revista DESCOPERA

Apropo.ro / 28.09.2005, 14:36
Supercolectie de documentare oferita de revista DESCOPERA
Incepand din luna octombrie, revista Descopera in parteneriat cu Siveco SA va va dezvalui mistere greu de patruns ale istoriei, in cinci povesti fascinante, narate de actori americani celebri si prezentate sub forma a cinci DVD-uri Discovery Channel. Octombrie. Nefertiti, regina Egiptului

Incepand din luna octombrie, revista Descopera in parteneriat cu Siveco SA va va dezvalui mistere greu de patruns ale istoriei, in cinci povesti fascinante, narate de actori americani celebri si prezentate sub forma a cinci DVD-uri Discovery Channel.

Octombrie. Nefertiti, regina Egiptului

Cand vine vorba despre cea mai faimoasa regina a Egiptului antic, singurul fapt asupra caruia egiptologii reusesc sa se puna de acord este acela ca Nefertiti avea foarte multi dusmani.

Pana de curand, sotia faraonului Akhenathon, care a domnit intre 1353-1336 i.Hr., parea pe veci pierduta in neant, impartasind acelasi destin straniu cu ereticul sau sot, acuzat ca ar fi intors spatele pantheonului egiptean, pentru a-l venera pe Athon, zeul Soarelui. La capatul a 12 ani de cercetari, egiptologul Joann Fletcher este convinsa ca a identificat mumia frumoasei Nefertiti intre cele trei schelete descoperite in 1898 in Valea Regilor de catre arheologul francez Victor Loret. Documentarul Nefertiti Ressurected incearca sa reconstituie imprejurarile mortii reginei, inca invaluite in mister.

Noiembrie. Napoleon, o moarte misterioasa

Napoleon a murit de cancer – oricine poate afla acest detaliu din cartea de istorie. Totusi, un dentist suedez crede ca Imparatul ar fi fost otravit. Cu incapatanare, suedezul a reusit sa faca rost de suvite din parul lui Napoleon, pe care le-a supus unui test de depistare a urmelor de otravire cu arsenic. Puteti afla cu lux de amanunte rezultatul investigatiilor medicului in documentarul captivant care transforma moartea lui Napoleon intr-un veritabil thriller istoric, urmandu-l pe dentistul suedez, pas cu pas, in dezvaluirea adevarului.

Decembrie. Lumea Neanderthalienilor

Primele fosile preumane descoperite, apartinand unor neandertalieni, s-au aflat multa vreme in centrul investigatiilor antropologice. Iar interesul fata de acest subiect este departe de a fi secat, avand in vedere faptul ca anatomia oamenilor preistorici prezinta un ansamblu de caracteristici comune si altor hominizi.

Din documentarul realizat de Discovery Channel puteti afla ca secventa de ADN a omului neandertalian nu se inscrie printre variatiile secventei de ADN a omului modern. Astfel, daca a contribuit totusi si el la dezvoltarea genomului omului modern, ar trebui ca unii dintre noi sa prezinte gene si fenotipuri neandertaliene. Inca din 1997, o lucrare publicata intr-o revista de specialitate demonstra ca nu exista nici o suprapunere intre genele lui Homo sapiens si cele ale lui Homo neanderthalensis. Dupa o lunga perioada de evolutie paralela cu sapiens, neandertalienii au disparut brusc, dinspre est spre vest, cele mai recente ramasite descoperite fiind cele de la Zafarraya, Spania, cu o vechime de 27.000 de ani.

Februarie. Planeta Dinozaurilor

Patru povesti – imaginate de catre paleontologul Scott Sampson de la Muzeul de Istorie a Naturii din Utah si relatate de actorul Christian Slater – prezinta lupta pentru supravietuire in Cretacic dintr-o perspectiva inedita: cea a dinozaurilor. Primele doua episoade se intituleaza Pod’s Travels si Little Das Hunt, iar protagonistii lor sunt piroraptorul Pod si un micut mascul de Daspletosaurus.

Ambientata in Europa, aventura piroraptorului incepe atunci cand, ramas singur pe lume dupa moartea surorilor sale, Pod ajunge pe o insula populata de dinozauri pitici, unde preia puterea. Cam in acelasi timp, pe actualul teritoriu al Americii de Nord, un Daspletosaurus lipsit de aptitudini pentru vanatoare se vede pus in situatia de a-si infrunta propriile limite.

Martie. Roma: Putere si glorie

Marirea si decaderea Imperiului Roman sunt prezentate in doua episoade a cate 52 de minute, in cadrul unui excelent film documentar care se doreste a fi o calatorie exhaustiva de-a lungul a sute de ani de istorie.

Narate de actorul american Peter Coyote, episoadele alterneaza filmari video din Italia actuala cu reconstituiri fidele ale evenimentelor-cheie din istoria Romei. Volumul I include legendele despre Romulus si Remus si despre rapirea sabinelor, in timp ce volumul al II-lea, dedicat razboaielor, infatiseaza printre altele infruntarea armatei lui Scipio cu elefantii lui Hanibal.