Cea de-a 15-a ediție a Săptămânii Filmului Maghiar (SFM) are loc în perioada 7 – 14 noiembrie, în București. Evenimentul oferă publicului o imagine amplă asupra cinematografiei maghiare și prezintă varietatea și prezentul acestei arte prin cele mai noi producţii.
Săptămâna Filmului Maghiar va debuta duminică, la sediul Institutului Liszt, cu vernisajul expoziției „RUBENsremBRANDT”. Expoziția prezintă lucrările din ultimii doi ani ale lui Milorad Kristic, în stilul ce precede atmosfera vizuală a filmului de animație „Rubens Brandt”, Un concertul de jazz, Cartoon Jazz, susținut de Gyárfás István Trió, va avea loc tot duminică, potrivit unui comunicat remis Apropo de Institutul Maghiar.
De luni, timp de șapte zile, vor fi proiectate cele mai noi producții cinematografice maghiare la Cinema Muzeul Țăranului. Este vorba despre lungmetraje care au avut premiera internațională în ultimul an și au obținut premii prestigioase la festivaluri internaționale și încă nu au fost proiectate în București.
Festivalul va fi deschis de „Povestea soției mele”, de Enyedi Ildikó, un film a cărui premieră internațională a avut loc la Cannes anul acesta.
În premieră va putea fi vizionat primul lungmetraj al Cristinei Groșan, regizoare care activează de mulți ani pe scena cinematografiei din Ungaria – „Cele mai bune lucruri te fac să bocești”. Cristina Groșan va fi prezentă la București la proiecția filmului și va dialoga cu criticul de film Ionuț Mareș.
Un alt debut în lungmetraj este „Râpa”, de Krasznahorkai Balázs, cu actorul transilvănean Molnár Levente. După film, production manager-ul Tofán Zsolt și set designer-ul locațiilor de filmări din România, Raluca Pascu, vor povesti despre filmările din Munții Maramureșului, unde a fost turnată pelicula.
Pentru documentarul „Misterul Sefket”, o echipă de cineaști din Cluj a pornit pe urmele începuturilor cinematografiei egiptene. Seif Eddine Shawkat s-a născut în Cluj-Napoca în 1913, fiind primul fiu al consulului turc Ahmed D. Dzselaleddin şi al actriţei maghiare Incze Gabriella. Shawkat a regizat mai bine de 40 de filme în România, Egipt, Turcia, Liban şi Siria. După film, jurnalista Kacsó Edith va modera o sesiune de întrebări și răspunsuri cu membrii echipei documentarului, prezenți la București: Maksay Ágnes, regizoarea filmului, Filep Farkas, directorul de imagine, și Boros Lóránd, reporterul filmului.
Prin intermediul unui film documentar va ajunge la București și povestea triplului campion olimpic, Szilágyi Áron, iar despre culisele acestuia va povesti producătorul filmului, Muhi András în dialog cu jurnalistul sportiv Pompiliu Nicolae Constantin.
Cinematografia maghiară a fost considerată întotdeauna un reper în industria cinematografică universală. Arhiva Națională de Filme din Ungaria restaurează digital anual mai multe pelicule legendare. În programul SFM de anul acesta va fi proiectat filmul „Privindu-ne”, în regia lui Makk Károly.
Pentru că Institutul Maghiar este și o platformă de prezentare a coproducțiilor româno-maghiare, anul acesta, filmul „Spirala” al regizoarei Felméri Cecilia va avea avanpremiera în București. La finalul proiecției, Felméri Cecilia și producătorul filmului, Muhi András, împreună cu coproducătorul Tudor Giurgiu vor răspunde întrebărilor publicului.
În programul SFM vor mai fi proiectate un film experimental, „Cai goi”, de Lichter Péter, dar și două animații, „Aventurile lui Boxi și Kartomi”, de Klingl Béla, și „Naufragiații”, de Szeiler Péter.
De asemenea, în cadrul SFM va fi prezentată o selecție de scurtmetraje maghiare de la cea mai recentă ediție a Festivalului Friss hús de la Budapesta.
Săptămâna Filmului Maghiar se va încheia cu comedia romantică „Frișcă”, debutul în lungmetraj al regizoarei Lakos Nóra. Filmul va fi urmat de un cine-concert susținut de Barabás Lőrinc Quartet, care va interpreta acorduri de pop, jazz instrumental, world music şi chiar muzică clasică, pe un fundal de imagini cu scene de viață din anii ’60-’70 din Budapesta, intitulat „Budapest retro”. Cunoscutul trompetist de jazz, Barabás Lőrinc este pentru prima dată prezent la București.
Proiecţiile din cadrul Săptămânii Filmului Maghiar vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, filmele fiind subtitrate în limba română. Mai multe informații se găsesc pe https://culture.hu/bucuresti și www.ccu.ro.
CITEȘTE ȘI: BIEFF 2021: Filmele premiate la cele mai importante festivaluri europene, pe marele ecran din București
Foto: Institutul Maghiar