„Squid Game”: Ce părere are regimul din Coreea de Nord despre serialul-fenomen

De: Adrian Popa / 18.10.2021, 16:16
„Squid Game”: Ce părere are regimul din Coreea de Nord despre serialul-fenomen

Serialul „Squid Game”, devenit fenomen la nivel mondial, a atras atenția inclusiv regimului din Coreea de Nord. Potrivit presei din statul comunist, serialul „îi face pe oameni să realizeze realitatea bestialității din societatea din Coreea de Sud, în care ființe umane sunt împinse într-o competiție extremă”.

Mass-media din Coreea de Nord ignoră intenționat faptul că „Squid Game” nu este bazat pe o poveste reală.

Povestea, pe scurt, a serialului este următoarea: concurenți care au rămas fără bani în viața reală și sunt plini de datorii joacă jocuri din copilărie cu consecințe mortale. Totul pentru premiul cel mare de 45,6 miliarde de woni (38 de milioane de dolari).

Potrivit presei din statul comunist, „Squid Game” demonstrează faptul că sistemul capitalist nu funcționează, transmite CNET.

Foto: Profimedia Images

Se știe că propaganda de la Phenian nu le permite cetățenilor accesul la informații despre alte țări pentru a da impresica că, deși viața din Coreea de Nord este dificilă pentru mulți oameni, în alte state situația este mult mai gravă. Nu surpinde astfel faptul că în țara condusă de dictatorul Kim Jong-un doar aproximativ 2.000 de persoane au acces la internetul pe care îl știm noi.

Pentru restul populaţiei există Kwangmyong (trad. – „Strălucitor”), un fel de intranet în care statul oferă acces controlat la câteva site-uri şi pagini în care conţinutul este ales cu grijă.

Kwangmyong este accesat de obicei printr-o conexiune dial-up şi include aproximativ 30 de site-uri: o reţea de socializare rudimentară, dar şi site-uri de ştiinţă, călătorie, sport, știri și gătit.

Patria „Squid Game”, una dintre cele mai mari economii ale lumii

Coreea de Nord și Coreea de Sud se află, tehnic, în război civil încă din 1950, deoarece nu a fost încheiat un acord de pace.

Statul din sud a devenit democrație în 1986 și este astăzi a 12-a cea mai mare economie a lumii, cu un produs intern brut (PIB) de 1.630 de miliarde de dolari. Acolo au cartierul general corporații uriașe, precum Samsung, Hyundai, LG sau Kia.

Prin comparație, Coreea de Nord are un PIB de doar 26 de miliarde de dolari, mult mai mic decât cel al regiunii București-Ilfov din România (58 de miliarde de dolari în 2020).

CITEȘTE ȘI:

Seria sud-coreeană „Squid Game”, cel mai mare succes de casă Netflix

Netflix: Franciza „Squid Game” va genera circa 900 de milioane de dolari