Lungmetrajul „Malmkrog”, de Cristi Puiu, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor pe anul 2020 la cea de-a 49-a ediţie a galei UCIN, care a avut loc luni seară, la Opera Naţională Bucureşti.
Pentru marele premiu și trofeul UCIN au mai fost nominalizate filmele „5 minute”, de Dan Chișu, și „Ivana cea groaznică”, de Ivana Mladenovici, potrivit site-ului Uniunii Cineaștilor.
Pelicula regizată de Cristi Puiu a mai primit, luni seară, premii pentru cel mai bun rol secundar masculin (Istvan Teglas), cea mai bună imagine (Tudor Vladimir Panduru), cele mai bune costume (Oana Păunescu) și cele mai bune decoruri (Cristina Barbu).
Filmul „colectiv”, de Alexander Nanau, dublu nominalizat la premiile Oscar, a primit premiul special al juriului UCIN, format, anul acesta, din actrița Tora Vasilescu, criticul de film Mihai Fulger, directorul de imagine Gabriel Kosuth, regizorul Doru Nițescu și prezidat de academicianul Răzvan Theodorescu.
Premiul pentru regie „Lucian Pintilie” i-a revenit lui Dan Chişu, pentru lungmetrajul „5 minute”, în timp ce trofeul pentru scenariu l-au primit Radu Jude și Gianina Cărbunariu, pentru pelicula „Tipografic Majuscul”. Maria Popistaşu („Kaimos”) și Mihai Călin („5 minute”) au primit trofee UCIN pentru cele mai bune roluri principale, iar premiul pentru cea mai bună partitură secundară feminină l-a primit Irina Rădulescu („Urma”).
„Acasă”, de Radu Ciorniciuc, și „Lemn”, de Monica Lăzurean Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, au fost desemnate cele mai bune documentare, primul primind și trofeul Opera Prima „Alexandru Tatos”. „În noapte”, de Ana Pasti, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj, „Moartea şi cavalerul”, de Radu Gaciu, cea mai bună animație.
Premiile academice UCIN au fost înmânate cântăreței și actriței Margareta Pâslaru, „pentru cariera artistică în teatru şi în cinema”, actorului Dorel Vişan şi criticului Dana Duma.
În 1963, când Dumitru Carabăț era distins, alături de Henri Colpi, cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, pentru ecranizarea romanului „Codin”, de Panait Istrati, din inițiativa unor cineaști ca Paul Călinescu, Liviu Ciulei, Mircea Drăgan, Mihnea Gheorghiu, Ion Popescu Gopo (el însuși premiat la Cannes, în 1957, pentru „Scurtă Istorie”) și Victor Iliu a fost înființată Asociația Cineaștilor din România. Prima gală ACIN a avut loc în 1971. În prezent, președintele Uniunii Cineaștilor din România este regizorul Laurențiu Damian. Marele câștigător al ediției anterioare, care a avut loc în 2019, a fost filmul „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu.
CITEȘTE ȘI: Premiile Gopo 2021: „Colectiv”, desemnat cel mai bun film. Alexander Nanau ia și premiul pentru regie
Chloe Zhao, cu „Nomadland”, marea câștigătoare la premiile Sindicatului regizorilor americani
Regizorul român Alexander Nanau va fi în juriul Festivalului de Film de la Veneția
Foto: Iadasarecasa