Muzica a avut întotdeauna un rol ceremonial la Jocurile Olimpice, iar competiția are o istorie bogată de melodii oficiale extraordinare. Cei mai populari muzicieni din lume, inclusiv Stevie Wonder, Spice Girls și Ray Davies de la The Kinks, au cântat la ceremoniile de închidere, dar multe dintre cele mai bune spectacole muzicale au avut loc la ceremoniile de deschidere ale evenimentului, printre care versiunea Ettei James a „When The Saints Go Marching In‟, pe care a interpretat-o în 1984 alături de un cor gospel.
Iată, deci, cele mai bune zece spectacole muzicale olimpice care au definit ceremoniile de deschidere de-a lungul anilor, atât din căldura verii, cât și din frigul Jocurilor de iarnă.
Olivia Newton-John, cunoscută ca una dintre vedetele filmului muzical „Grease‟, din 1978, a crescut în Australia, deși s-a născut de fapt în Cambridge, Anglia. Ea a spus că a fost o onoare imensă să cânte pentru întreaga lume la ceremonia de deschidere fastuoasă din Sydney, din 2000. Artista a avut un duet cu John Farnham, care a avut un succes global în 1986 cu „You’re The Voice‟. Împreună au oferit o versiune memorabilă a melodiei „Dare To Dream‟.
Ceremonia olimpică de iarnă din 2002 din Salt Lake City, Utah, a fost o sărbătoare imaginativă, variată, fără lipsă de concurenți printre cele mai bune spectacole muzicale olimpice. LeAnn Rimes a cântat melodia tematică – propria ei piesă „Light The Fire Within‟ – în timp ce violoncelistul Yo-Yo Ma a cântat pe un câmp de gheață, în timp ce zmei în formă de porumbel au fost eliberați în cer. Dar, senzație au mai făcut Sting și formația de muzică country The Chicks.
Cântăreața kd lang, care s-a născut în Edmonton, Alberta, a fost o alegere inspirată pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2010 de la Vancouver. A ales „Hallelujah‟, a compatriotului Leonard Cohen, și a oferit o interpretare spirituală emoționantă care rămâne una dintre cele mai bune spectacole muzicale olimpice. Ceremonia a avut loc la doar câteva ore după ce concurentul georgian Nodar Kumaritașvili, în vârstă de 21 de ani, a murit în timpul antrenamentului pentru Jocuri, iar versurile lui Cohen aveau o semnificație și mai mare.
Ceremoniile de deschidere olimpică sunt despre spectacol – și puțini s-ar putea potrivi mai bine în această paradigmă decât 2.008 toboșari, folosind versiuni de bronz ale celor mai vechi instrumente de percuție chinezești, datând din dinastia Xia. Spectacolul de muzică, mișcare, lumină și culoare a fost unul cu adevărat spectaculos.
„În ceea ce mă privește, Montserrat Caballé are cea mai bună voce din lume”, a declarat solistul Queen Freddie Mercury, care spera să-și interpreteze duetul, „Barcelona‟, pentru o audiență TV globală cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice din Spania. Cu toate acestea, Mercury a murit în 1991, iar Caballé a urcat pe scenă și a cântat singură în ceremonia de deschidere, vocea inconfundabilă a lui Mercury însoțind-o în timp ce un videoclip al lor împreună a rulat pe un ecran uriaș. Chiar și fără prezența live a lui Mercury, „Barcelona‟ a devenit unul dintre cele mai bune spectacole muzicale olimpice.
Ceremonia de deschidere de la Jocurile Olimpice din Los Angeles, în 1984, a sărbătorit moștenirea muzicală a SUA, iar cele mai memorabile două spectacole din acea vară au venit de la Etta James și John Williams, compozitorul născut în New York, renumit pentru coloana sonoră de la „Star Wars‟. Williams a fost rugat de comitetul de organizare să compună o fanfară pentru mișcarea olimpică modernă, ceea ce a și făcut, iar rezultatul a fost unul spectaculos.
Luciano Pavarotti era în plină luptă cu cancerul pancreatic când a cântat opera lui Giacomo Puccini „Nessun Dorma‟ pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din Italia, în 2006. „Nessun Dorma‟ fusese popular printre fanii sportului de când a devenit tema neoficială pentru Cupa Mondială de fotbal din Italia, în 1990. Mai târziu, dirijorul Leone Magiera a dezvăluit în cartea sa „Pavarotti Visto Da Vicino‟ că interpretarea emoționantă a cântărețului a fost preînregistrată deoarece ar fi fost prea periculos pentru sănătatea sa să cânte live în Stadio Olimpico. „Orchestra s-a prefăcut că interpretează pentru publicul de acolo, eu că că dirijez, iar Luciano a făcut playback”, a scris Magiera. „A ieșit frumos, nimeni nu era conștient de trucurile tehnice.” Pavarotti a murit un an mai târziu.
Vedeta canadiană Céline Dion a susținut o interpretare uimitoare a baladei „The Power Of the Dream‟ – cu versuri emoționante despre „puterea visului care ne aduce aici”, scrisă de David Foster, Linda Thompson și Babyface – la ceremonia de deschidere a Jocuri de vară din 1996. Ulterior, Dion a donat banii pe care i-a primit pentru ocazie unui fond pentru susținerea sportivilor din țara ei. Cântărețul i-a avut alături pe scenă pe pianistul David Foster și Orchestra Simfonică din Atlanta. Asigurându-și locul printre cele mai bune spectacole muzicale olimpice, piesa a devenit imnul neoficial al Olimpiadei de la Atlanta, din 1996 și a fost chiar repetată la ceremonia de închidere de către un cor de copii.
Marea Britanie știa că trebuie să facă o extravaganță pentru Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012. Pe lângă spectacole live stelare cu nume precum Arctic Monkeys, Dizzee Rascal și Emeli Sandé, regizorul Danny Boyle l-a adus pe simbolul chintesențial al muzicii britanice, Paul McCartney, pentru a închide spectacolul, cu „Hey Jude‟, una dintre piesele adorate de lumea întreagă.
Vedeta islandeză Björk a făcut un spectacol memorabil în deschiderea Jocurilor Olimpice din Grecia, din 2004, cu o primă audiție la nivel global al single-ului „Oceania‟, melodie pe care a compus-o special pentru eveniment. Pe lângă interpretarea uimitoare a piesei, ea a creat o imagine orbitoare cu o rochie gigantică de mătase mov, care s-a desfăcut încet pentru a se dubla ca ecran de proiecție. Pe măsură ce țesătura se prelingea pe stadion, a afișat o imagine a hărții lumii. În topul listei noastre cu cele mai bune spectacole muzicale olimpice, cel al lui Björk clar a meritat o medalie de aur.
Foto: olympics.com
CITEȘTE ȘI: Top 10 filme memorabile despre Jocurile Olimpice (Video)