Mark Zuckerberg și-a prezentat viziunea de a transforma Facebook dintr-o rețea de socializare într-o „companie metaversă” în următorii cinci ani, anunță BBC.
Un metavers este o lume online în care oamenii se pot juca, lucra și comunica într-un mediu virtual, folosind adesea căști VR.
CEO-ul Facebook l-a descris ca pe „un Internet întruchipat în care în loc să vizualizezi doar conținut – te afli în el”.
El a spus că oamenii din The Verge nu ar trebui să trăiască prin „dreptunghiuri mici și strălucitoare”.
„Nu așa trebuie să interacționeze oamenii”, a spus el, vorbind despre dependența de telefoanele mobile.
„În multe dintre întâlnirile pe care le avem astăzi, ne uităm la o rețea de fețe pe un ecran. Nici așa nu procesăm lucrurile. ”
„Birou infinit”
O aplicație a metaversului ar fi să poți sări practic într-un concert 3D după ce ai vizionat inițial pe ecranul unui telefon mobil.
„Vă simțiți prezent cu alți oameni ca și cum ați fi fost în alte locuri, având experiențe diferite pe care nu le-ați putea face neapărat pe o aplicație 2D sau pe o pagină web, cum ar fi dansul, de exemplu, sau diferite tipuri de fitness”, a spus el.
Facebook lucrează și la un „birou infinit” care le permite utilizatorilor să își creeze locul de muncă ideal prin VR.
„În viitor, în loc să faceți acest lucru doar printr-un apel telefonic, veți putea să stați ca o hologramă pe canapeaua mea sau voi putea să stau ca o hologramă pe canapeaua voastră și de fapt ne vom simți ca și cum am fi în același loc, chiar dacă suntem în state diferite sau la sute de kilometri distanță ”, a spus el.
Facebook a investit puternic în realitatea virtuală, cheltuind 2 miliarde de dolari (1,46 miliarde de lire sterline) pentru achiziționarea Oculus, care își dezvoltă produsele VR.
În 2019, a lansat Facebook Horizon – un mediu imersiv exclusiv pentru invitații, în care utilizatorii se pot amesteca și discuta într-un spațiu virtual cu un avatar de desene animate prin intermediul căștilor Oculus. Zuckerberg a recunoscut însă că actualele căști VR erau „cam nepotrivite” și aveau nevoie de îmbunătățiri pentru ca oamenii să lucreze în ele toată ziua.
Dar el a susținut că metaversul Facebook va fi „accesibil pe … diferite platforme informatice”, inclusiv VR, AR (realitate augmentată), PC, dispozitive mobile și console de jocuri.
Conceptul de metavers este popular printre companiile de tehnologie care cred că ar putea fi un nou internet 3D, conectând lumi digitale în care oamenii stau în realitate virtuală.
Originile sale provin din romanul SF al lui Neal Stephenson, din 1992, Snow Crash, unde a servit ca succesor al Internetului pe bază de realitate virtuală.
Firmele de tehnologie au încercat să implementeze elemente metaverse în jocurile populare, cum ar fi Animal Crossing, Fortnite și Roblox.
Sursa foto: HEPTA
Citește și: Cum arată sediul Facebook! Zuckerberg s-a filmat la birou (apropotv.ro)
Facebook a blocat accesul la știri pe platformă în Australia (apropotv.ro)