Cel mai vechi cinematograf în funcțiune din lume se află în La Ciotat, lângă Marsilia, în sudul Franței. Eden-Théâtre, care a găzduit proiecțiile primelor filme ale fraților Lumière, în 1889, a fost recunoscut oficial de cei de la Guinness Book ca fiind cel mai vechi cinematograf din lume în funcțiune.
„Este un dosar administrativ de peste doi ani de documentare care își găsește astfel recompensa”, a declarat Michel Cornille, președintele asociației Les lumières de l’Eden, care administrează cinematograful ce a împlinit, în iunie, 132 de ani de la deschidere.
„Este o emoție grozavă, deoarece, de-a lungul vieții mele, mi-am văzut familia luptându-se astfel încât Eden să fie deschis în continuare”, a declarat pentru AFP Marie-Laure Smilovici, directorul Eden și strănepoata proprietarilor istorici, explicând că a fost ajutată în această luptă de strănepotul unuia dintre frații Lumière.
Inaugurat la 15 iunie 1889, în acest mic port mediteranean care avea atunci doar 12.000 de locuitori, Eden a găzduit la începuturile sale spectacole de teatru, concerte și chiar meciuri de box sau lupte greco-romane. Fostul său proprietar, Raoul Gallaud, s-a împrietenit cu Antoine Lumière, tatăl lui Louis și Auguste Lumière, care avea o reședință de vară în regiune. Invitat să participe la o primă „experiență cinematografică” la familia Lumière, pe 21 septembrie 1895, acesta i-a sugerat lui Antoine să repete experiența la Eden. Dar proiecția organizată câteva zile mai târziu a fost întreruptă din motive tehnice.
Antoine Lumière a recreat apoi experiența la Paris, în salonul indian al Grand Café, pe 28 decembrie 1895, o dată considerată astăzi de istorici drept cea a nașterii cinematografiei.
Nu au mai avut loc proiecții până pe 21 martie 1899, când Eden a programat aproximativ douăzeci de filme ale fraților Lumières, cum ar fi „Le lancement d’un navire à La Ciotat”, „Un voyage à travers les Alpes en chemin de fer”, „Les Cow-boys d’Amérique”, „Un crêpage de chignons”. Această dată a fost selectată de reprezentanții Guinness Book pentru includerea cinematografului în Cartea Recordurilor.
Afișul acestei prime proiecții anunța un „spectacol, cel mai științific, absolut moral și interesant, la fel de gustat de adulți, precum și de copii, care pot fi aduși fără teamă”.
CITEȘTE ȘI: „Luca”, o animație marca Disney Pixar, va avea premiera în cinematografele românești pe 16 iulie
Foto: Profimedia Images