În afară de apă, ceaiul negru este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Provine din planta Camellia sinensis și este adesea amestecată cu alte plante pentru diferite arome, cum ar fi Earl Grey, mic dejun englezesc sau chai. Are o aromă mai puternică și conține mai multă cofeină decât alte ceaiuri, dar mai puțină cofeină decât cafeaua.
Ceaiul negru oferă, de asemenea, o varietate de beneficii pentru sănătate, deoarece conține antioxidanți și compuși care pot ajuta la reducerea inflamației în organism.
Iată 3 beneficii ale ceaiului negru pentru sănătate, toate susținute de știință.
Se știe că antioxidanții oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Consumul lor poate ajuta la eliminarea radicalilor liberi și la scăderea leziunilor celulare din organism. Acest lucru, în cele din urmă, poate ajuta la scăderea riscului de boli cronice.
Polifenolii sunt un tip de antioxidant găsit în anumite alimente și băuturi, inclusiv ceaiul negru. Grupurile de polifenoli, inclusiv catehine, theaflavine și thearubigins, sunt principalele surse de antioxidanți din ceaiul negru și pot promova sănătatea generală.
De fapt, un studiu pe șobolani a examinat rolul theaflavinelor în ceaiul negru și riscul de diabet, obezitate și colesterol crescut. Rezultatele au arătat că theaflavinele au redus nivelul colesterolului și al zahărului din sânge.
Un alt studiu a examinat rolul catechinelor din extractul de ceai verde asupra greutății corporale. S-a constatat că cei care au consumat zilnic o sticlă care conținea 690 mg de catehine din ceai timp de 12 săptămâni au prezentat o scădere a grăsimii corporale.
În timp ce multe suplimente conțin antioxidanți, cel mai bun mod de a le consuma este prin alimente și băuturi. De fapt, unele cercetări au descoperit că administrarea de antioxidanți sub formă de supliment vă poate dăuna sănătății.
Ceaiul negru conține un grup de polifenoli care au proprietăți antioxidante. Consumul de antioxidanți din aceste ceaiuri poate ajuta la scăderea riscului de boli cronice și la îmbunătățirea stării dumneavoastră generale de sănătate.
Ceaiul negru conține un alt grup de antioxidanți numiți flavonoizi, care beneficiază de sănătatea inimii. Alături de ceai, flavonoidele pot fi găsite în legume, fructe, vin roșu și ciocolată neagră. Consumul lor în mod regulat poate ajuta la reducerea multor factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, nivelurile crescute de trigliceride și obezitatea.
Un studiu controlat randomizat a constatat că consumul de ceai negru timp de 12 săptămâni a scăzut semnificativ valorile trigliceridelor cu 36%, a redus nivelul zahărului din sânge cu 18% și a scăzut raportul plasmatic LDL / HDL cu 17%.
Un alt studiu a constatat că cei care au băut trei căni de ceai negru pe zi au avut un risc redus cu 11% de a dezvolta boli de inimă.
Adăugarea ceaiului negru la rutina zilnică este o modalitate ușoară de a încorpora antioxidanți în dieta ta și de a reduce potențial riscul de viitoare complicații de sănătate. Ceaiul negru conține flavonoide, care sunt benefice pentru sănătatea inimii. Studiile au constatat că consumul regulat de ceai negru poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
Corpul conține două lipoproteine care transportă colesterolul în tot corpul. Una este lipoproteina cu densitate scăzută (LDL), iar cealaltă este lipoproteina cu densitate mare (HDL).
LDL este considerată lipoproteina „proastă”, deoarece transportă colesterolul către celulele din tot corpul. Între timp, HDL este considerat lipoproteina „bună”, deoarece transportă colesterolul departe de celulele dumneavoastră și în ficat pentru a fi excretat.
Când există prea mult LDL în corp, acesta se poate acumula în artere și poate provoca depuneri cerate numite plăci. Acest lucru poate duce la probleme precum insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral.
Din fericire, unele studii au descoperit că consumul de ceai poate ajuta la reducerea colesterolului LDL. Un studiu randomizat a constatat că consumul a cinci porții de ceai negru pe zi a redus colesterolul LDL cu 11% la persoanele cu niveluri de colesterol ușor sau ușor crescute.
Un alt studiu randomizat de trei luni pe 47 de persoane a comparat efectele extractului tradițional chinezesc de ceai negru și al unui placebo asupra nivelurilor LDL.
Rezultatele au arătat o scădere semnificativă a nivelurilor de LDL la cei care au băut ceai negru, comparativ cu placebo, fără efecte secundare nedorite. Cercetătorii au ajuns la concluzia că ceaiul negru a contribuit la îmbunătățirea nivelului de colesterol la persoanele cu risc de boli de inimă sau obezitate.
LDL și HDL sunt două tipuri de lipoproteine care transportă colesterolul în tot corpul. Prea mult LDL în organism poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Studiile au descoperit că ceaiul negru poate ajuta la reducerea nivelului de LDL.