Dacă trebuie să vă achiziţionaţi un televizor nou ar fi de preferat să optaţi pentru un Smart TV din foarte multe motive. Pe lângă faptul că tehnologia evoluează şi puteţi avea parte de cea mai bună calitate a imaginii utilizând un Smart TV, acesta vă poate schimba viaţa exact cum o face un smartphone. Cu toate acestea, asemeni unui televizor obişnuit, un Smart TV trebuie ales cu atenţie, urmărind câteva aspecte:
Principalul aspect pe care trebuie să îl luaţi în considerare indiferent dacă achiziţionaţi un Smart TV sau un televizor clasic este dimensiunea acestuia. Aceasta influenţează în primul rând preţul televizorului. Încercaţi înainte să cumpăraţi un Smart TV să măsuraţi atât spaţiul în care vreţi să îl poziţionaţi cât şi distanţa de la acesta la canapea, fotoliu sau scaune. Esteimportant ca televizorul să nu fie prea aproape de punctul de la care este privit pentru a avea parte de cea mai bună experienţă. Un televizor cu o diagonală impresionantă este tentant, dar acest lucru nu înseamnă că este şi potrivit pentru toate spaţiile.
Rezoluţia, indiferent de ecran, se referă la numărul de pixeli sau puncte ce formează imaginea. Cu cât mai mulţi pixeli cu atât imaginea este mai clară şi mai detaliată. Atenţie, însă, din nou, la mărimea ecranului, pentru că acelaşi număr de pixeli pe un ecran mare nu va reda o imagine la fel de clară. Majoritatea Smart TV-urilor noi au rezoluţie 4k sau UltraHD care practic înseamnă 3840×2160 pixeli. Dacă doriţi să vă achiziţionaţi un televizor cu o rezoluţie 4k încercaţi să optaţi pentru unul cu o diagonală mai mare de 40 inch sau 100 cm pentru că astfel veţi profita de întreg numărul de pixeli. Dacă doriţi să optaţi pentru un televizor mai mic, rezoluţia 4k nu este necesară. Desigur că există şi rezoluţie 8k şi puteţi opta şi pentru un astfel de Smart TV, dar un televizor 4k este momentan o investiţie de viitor şi cu siguranţă nu va mai trebui să îl înlocuiţi pentru mult timp.
La rezoluţia display-ului se mai adaugă şi tehnologia pe care acesta o utilizează pentru a reda imaginea. Este vorba despre LED, LCD, şi OLED. Pornind de la aceste două, fiecare companie adaugă mici modificări ce îmbunătăţesc considerabil calitatea imaginii, acesta fiind scopul central. Este ideal să vizitaţi un magazin pentru a vedea personal diferenţele dintre imagini şi pentru a alege tehnologia potrivită pentru dumneavoastră.
Pentru că vorbim aici despre un dispozitiv electronic smart, este logic că acesta funcţionează cu ajutorul unui software. Software-ul diferă de la o companie la alta, având funcţii şi interfeţe diferite. Companii precum Samsung, LG şi Panasonic şi-au creat propriul software în timp ce Sony, de exemplu, se bazează pe software-ul celor de la Google, Android TV. Există şi brand-uri low cost ce folosesc software-ul Roku. Şi în acest caz ar fi ideal să poţi testa fiecare tip de software şi să poţi vedea ce interfaţă ţi se potriveşte mai mult. Dacă, în schimb, ai investit mult în produse Google de tipul Google Home, este ideal să îţi achiziţionezi un Smart TV cu sistem de operare Android. Toate informaţiile de pe contul tău Google, inclusiv cele de pe YouTube se vor sincronza şi astfel vei avea parte de o experienţă personalizată chiar şi pe Smart TV.