Ce filme româneşti participă în 2015 la Berlinale

De: Nicoleta Nicolae / 05.02.2015, 08:00
Ce filme româneşti participă în 2015 la Berlinale
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul proiecţiilor celor mai recente producţii cinematografice din întreaga lume joi, 5 februarie 2015.


Deschiderea are loc în renumitul Berlinale Palast din Potsdamer Platz la orele 19.45 cu pelicula ” Nadie quiere la noche / Nobody Wants the Night”, în regia lui Isabel Coixet. Din distribuţie fac parte Juliette Binoche, Rinko Kikuchi, Gabriel Byrne, Orto Ignatiussen, Alberto Jo Lee, Clarence Smith, Ben Temple, Matthew Salinger, Reed Brody, Ciro Miró. La ceremonia de deschidere va fi prezent şi ambasadorul României la Berlin, Excelenţa Sa Dr. Lazăr Comănescu.

Cele 10 zile de festival aduc pe marile ecrane berlineze o mulţime de producţii internaţionale de ultimă oră împărţite în următoarele secţiuni: marile producţii în Competiţia Oficială, cinema independent şi de artă în Panorama, film pentru tineret în Generation, talente germane în Perspektive Deutsches Kino, filme de avangardă şi experimentale în Forum şi Forum Expanded, scurtmetraje la Berlinale Shorts.

Institutul Cultural Român din Berlin sprijină în fiecare an participarea românească la festival. Anul acesta sunt selecţionate un film românesc în Competiţie, ”Aferim!”, în regia lui Radu Jude, şi un film românesc în Panorama, ”De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu.

Impulsul pentru un fir narativ de succes şi pentru realizarea unor filme de calitate este scopul acestei ediţii a Berlinale Talents, unde, între 8 şi 13 februarie, la teatrul Hebbel am Ufer se vor întâlni 120 de experţi (printre care Ade, Al Mansour, Begić, Côté, De Laurentiis, Gearty, Gerwig, Gondry, Grisoni, Heisenberg, Hoss, Jordan, Llosa, Luna, Navarro, Petzold, Porumboiu, Rădulescu, Schamus, Solomon, Stockhausen, Strickland, Thornton, Vesth) cu 300 tineri profesionişti.

Din România participă la Berlinale Talents regizoarele Ruxandra Ghiţescu, Natalia Saufert şi Cristina Grosan, editorul Laszlo Istvan Dunai şi producătoarea Ioana Drăghici.

În cadrul European Film Market va putea fi vizitat şi Standul României, organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei.  EFM are loc în Martin-Gropius-Bau şi în Marriott Hotel din Potsdamer Platz şi reprezintă una dintre cele mai importante platforme de comerţ internaţional de film.

Ceremonia de închidere şi premiere a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin are loc pe data de 14 februarie, de la orele 19.00 în Berlinale Palast.