Primele Doamne ale României! Cum arătau în tinereţe soţiile preşedinţilor care ne-au condus

Apropo.ro / 20.11.2014, 12:32
Primele Doamne ale României! Cum arătau în tinereţe soţiile preşedinţilor care ne-au condus
Dacă, în alte ţări, soţiile preşedinţilor au un rol important în societate, având expunere mediatică aproape la fel de mare ca faimoşii lor soţi, în România, “primele noastre doamne” s-au remarcat în primul rând prin discreţie – excepţie făcând, desigur, Elena Ceauşescu. Iată care au fost partenerele oficiale ale preşedinţilor ţării noastre şi prin ce s-au remarcat acestea.

Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost Preşedinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, în perioada 21 martie 1961 – 18 martie 1965.

Acesta a avut o viaţă amoroasă mai puţin cunoscută, printre iubitele sale numărându-se actriţe faimoase precum Elvira Godeanu, Dina Cocea, dar şi marea stea a cinematografiei franceze din anii ’60, Michele Morgan.

Foto: ploaiadecuvinte.blogspot.com

Înainte de a se înrola în partid, Gheorghe Gheorghiu Dej s-a căsătorit, în 1926, cu Maria Alexe, fiica unui sifonar din Galaţi. Curând i s-au născut şi două fiice – Vasilica (Lica) – în 1928 – şi Constantina (Tanţi) – în 1931. Din cauza propagandei comuniste, tatăl a fost mutat disciplinar în orasul Dej, motiv care a determinat-o pe soţia sa să-l părăsească în favoarea unui jandarm. După divorţul de Maria Alexe, Dej nu s-a mai căsătorit niciodată – practic, în timpul regimului său, nu a existat o prima doamnă oficială.

Elvira Godeanu şi Dina Cocea

 

Ca soţie a preşedintelui statului, Elena Ceauşescu a fost la rându-i beneficiară a cultului personalităţii lui Nicolae Ceauşescu. Apelativul corect politic al Elenei Ceauşescu era „Tovarăşa academician doctor inginer Elena Ceauşescu”, la care se adăuga deseori „savantă de renume mondial”.

Elena Ceauşescu a trăit mai multe poveşti de dragoste, atât înainte, cât şi după ce a devenit soţia dictatorului. Prima iubire a Lenuţei din Petreşti a fost tatăl naistului Gheorghe Zamfir, informează România TV. La scurt timp după începutul relaţiei, acesta a plecat la Bucureşti. Resemnată, a lăsat pentru puţin timp dragostea deoparte şi s-a implicat în mişcarea comunistă.

La Bucureşti, primul pe lista de cuceriri se pare că a fost Marin Ceauşescu, chiar fratele dictatorului. Povestea lor s-a terminat rapid, odată cu plecarea acestuia în armată. Rămasă singură, Leana a pus ochii pe Eftimie, unchiul lui Ion Iliescu. Nici de data aceasta nu a avut noroc în dragoste. În 1939, la balul de 1 mai, Elena avea să îl întâlnească pe Nicolae Ceauşescu.

Foto: ceausescunicolae.wordpress.com

Doamna Ceauşescu nu s-a potolit nici după ce a devenit soţie cu acte în regulă. O idilă s-a înfiripat între ea şi medicul familiei, Abraham Schechter. În 1973, acesta a murit în condiţii suspecte. Pe lista iubirilor interzise se pare că s-a numărat şi generalul Victor Stănculescu. În ciuda infidelităţii, Elena Ceauşescu nu şi-a pus în pericol căsnicia, iar soţii Ceauşescu au pozat întotdeauna în cuplul perfect, având  trei copii.

 

Conform jurnalul.ro, Nina şi Ion Iliescu se cunosc de la 18 ani. Când s-au văzut prima dată, în 1948, erau elevi de liceu: ea la „Iulia Haşdeu”, el la „Sfântul Sava”. S-au cunoscut la şedinţele Uniunii Asociaţiilor Elevilor Români. Nina, Elena Şerbănescu pe atunci, era secretara organizaţiei pe Bucureşti cu probleme de cultură, iar Ion a fost ales secretar al Comitetului Naţional al UAER. S-au convins că vor să îşi petreacă toată viaţa împreună, la sfârşitul liceului, după un an de despărţire.

S-au căsătorit pe 21 iulie 1951, la doar 21 de ani, o vârstă prea fragedă după părerea mamei Elenei, care s-a şi opus iniţial căsătoriei din acest motiv. Traiul în comun a început cu o lună miere de două săptămâni, la Sovata. Nu au avut niciodată copii.

„Eu cu soţia mea ne cunoaştem din tinereţe, de la 18 ani, şi am avut o relaţie bazată pe afecţiune totală. Viaţa a făcut astfel că nu am putut avea copii. S-a şi străduit, dar… Deci se întâmplă. Nu blamezi… Sunt oameni care au copii mai mulţi, să le trăiască, dar nu le e uşor să crească copii. Nu din comoditate şi din lipsă de dorinţă de a avea copii, dar se întâmplă… Aşa că trebuie judecată viaţa aşa cum e şi nu cum ne-o închipuim fiecare”, a spus Ion Iliescu, de curând, pentru mediafax.ro.

 

Foto: MediafaxFoto.ro

Emil Constantinescu (n. 19 noiembrie 1939, Tighina, acum în Republica Moldova) a fost preşedinte al României între anii 1996 şi 2000. În 1963, s-a căsătorit cu Nadia Ileana, juristă, care i-a fost colegă la Facultatea de Drept din Bucureşti. Aceasta l-a însoţit pe fostul preşedinte al României în câteva vizite oficiale, însă nu a exagerat cu apariţiile publice. Nadia şi Emil Constantinescu au doi copii, un băiat şi o fată. Cu toate că, în public, păreau un cuplu perfect, se pare ca Emil Constantinescu ar fi călcat strâmb şi ar fi avut o relaţie extraconjugală cu medicul său personal, Daniela Roşca.

 

Maria şi Traian Băsescu s-au căsătorit în 1975, pe când Maria Andruşcă (numele de fată) era studentă în anul IV. Conform Cancan. ro, fosta primă doamnă provine dintr-o familie de intelectuali, cu tatăl miliţian şi mama învăţătoare, iar prima ei slujbă a fost de recepţioneră la un motel, situat la o aruncătură de băţ de Suceava. După ce a părăsit Moldova, ea şi-a găsit o slujbă la un hotel din Constanţa. Acolo l-a şi întâlnit pe Traian Băsescu, între ei fiind “dragoste la prima vedere”. Cei doi au împreună două fete, iar Maria Băsescu este casnică de mulţi ani.

Foto: Facebook

 

Carmen Iohannis (54 de ani) a devenit de curând prima doamnă a ţării. L-a cunoscut pe soţul ei, Klaus Iohannis, încă de pe vremea studenţiei, s-au căsătorit din dragoste la vârsta de 29 de ani, iar secretul căsniciei lor este, aşa cum spune preşedintele ales, să menţii vie iubirea. Cea mai mare dovadă de dragoste a lui Klaus Iohannis pentru soţia sa, Carmen, este, poate, faptul că nu a părăsit România, atunci când familia lui a emigrat în Germania.

Foto: Wowbiz.ro

Soţia lui Klaus Iohannis adoră mâncarea franţuzească, îşi iubeşte meseria de profesoară de engleză şi practică foarte mult sport. Este de aşteptat ca, în urma învestirii soţului ei în funcţia de preşedinte al României, Carmen Iohannis să se mute de la Sibiu la Bucureşti.