Istoria dragostei

Apropo.ro / 04.02.2008, 00:00
Istoria dragostei
O relaţie bazată pe căsătorie şi devotament sau o viaţă petrecută în căutarea iubirii sălbatice şi senzuale? De la dragostea la castel la dragostea în apartament şi la naşterea personajului Bridget Jones, acest serial dezvăluie modul în care oamenii şi-au trăit vieţile amoroase în ultimii 800 de ani, cum s-a născut aspiraţia către ”o iubire ca-n filme” care ne domină încă şi care ar putea fi alternativa la dragostea romantică.

De ce femeile visează în continuare la un cavaler în armură strălucitoare, iar bărbaţii îşi caută încă prinţesa visurilor? Istoricul Amanda Vickery crede că răspunsul ar putea fi găsit în Franţa secolului al XII-lea, pe vremea cînd regina Eleonora de Aquitania crea o “curte a iubirii”, inventînd ritualurile iubirii romanticii, în timp ce trubadurii suspinau despre agonizanta durere a unei pasiuni neîmpărtăşite. În secolul al XVII-lea, lucrurile erau deja tranşante, cel puţin cît priveşte căsătoria. În acea vreme, perechea potrivită era una egală ca rang, influenţă şi bogăţie. Desigur, exista şi o lume subterană a erotismului pasional, simbolizat de bijuterii şi exprimat prin poeme despre seducţie. Totuşi, pînă în 1753, nimeni nu avea nevoie de căsătorie la biserică. Căsătoriile se puteau încheia prin sex, daruri şi promisiuni. Ca rezultat, mulţi oameni nu ştiau cu certitudine dacă sînt amanţi sau soţ şi soţie. Byron, Shelley sau Keats, marii poeţi romantici ai secolului al XIX-lea, au rescris manualul de iubire, schimbînd percepţia despre pasiune şi legături amoroase. Prin opera sa, Shelley a fost printre primii care au proclamat că există un singur mod de viaţă – acela de a-ţi asculta chemarea inimii şi a da frîu liber pasiunii. La acest capitol, se înscrie legătura ilicită dintre acesta, însurat la acea vreme, şi tînăra de 16 ani Mary Godwin (viitoare Shelley), cu care a şi fugit în lume. Două sute de ani mai tîrziu, sîntem încă seduşi de fantezia de a ne îndrăgosti pînă peste urechi. La sfîrşitul celui de-al doilea război mondial, eroismul nu mai era la modă şi latura sexuală a relaţiilor a început să înflorească. Rosamund Lehmann a devenit o scriitoare de succes cu prima sa carte, care descria delicioasele chinuri ale iubirii. Vremurile i-au permis să rişte în viaţa amoroasă, dar în final a plătit din greu pentru romantismul ei…

În loc de concluzie, Amanda Vickery examinează confidenţele a 600 de oameni despre aventurile lor amoroase şi destrămarea căsniciilor… reiese că dragostea este singurul lucru în care credem cu toţii. “Totul în cultura noastră este orientat către realizarea uniunii dintre oameni, cînd, în realitate, cel mai greu ne este să rămînem împreună.

Şi aceasta e problema cu dragostea”.


miercuri, 21.00, Viasat History

 


Documentar