E curios să-ţi începi ziua aflînd la buletinul de ştiri că un artist de o asemenea talie a trecut în nefiinţă. Practic, cuvintele sînt ori prea puţine, ori fără rost. Televiziunile au prezentat de-a dreptul obsedant ştirea morţii megastarului, iar fanii săi, mai vechi ori mai noi, din toate generaţiile, au făcut ca toate evenimentele de peste zi să pară irelevante.
Imagini, scurte pasaje muzicale, regretele unor artişti care l-au cunoscut îndeaproape sau cărora le-a influenţat cariera au narcotizat opinia publică, iar efectul asupra Internetului a fost de departe cel mai puternic: motorul de căutare Google a depăşit cifra record de 66 de milioane de căutări pentru “Michael Jackson” (iniţial, s-a crezut că este vorba despre un atac online, atît de puternic a fost boom-ul accesărilor), iar site-ul comercial Amazon a fost invadat de utilizatori care solicitau cumpărarea albumelor cîntăreţului american, poziţionînd “Thriller” în topul celor mai bine vîndute materiale discografice, alături de alte 14 albume, care au completat consecutiv locurile în clasament, pînă la poziţia a 15-a. {i alte site-uri au fost afectate de traficul fără precedent cauzat de moartea artistului: Twitter, Wikipedia, CNN, CBS, MSNBC, Yahoo şi AOL.
Desigur, lumea continuă să fie ameninţată cu războiul nuclear, israelienii continuă să protesteze, situaţia din Iran rămîne tensionată, Belfastul devine tot mai neprimitor, iar criza nu pare să ne părăsească prea curînd. Chiar şi aşa stînd lucrurile, cîteva milioane de oameni şi-au permis să se oprească în loc, să rememoeize vreun refren ori să revadă un videoclip al lui Michael, semn că el va rămîne indubitabil un reper solid în industria muzicală.