Rocsana Marcu ne îmbie la găluşte cu prune

De: Cătălina Matei / 23.02.2011, 11:33
Rocsana Marcu ne îmbie la găluşte cu prune
Chiar dacă programul încărcat nu-i permite să gătească prea des, Afrodita ”Trăsniţilor” de la Prima TV profită de fiecare experienţă culinară, mai ales atunci când foloseşte carnea de peşte. Rocsana şi-a obişnuit fetiţa cu preparate sănătoase şi o ţine departe de fast-food-uri.

„Fetiţei mele (n.r. Mayra) îi place foarte mult peştele, în special
somnul şi somonul cu broccoli. Îi mai pregătesc crema de legume,
ciuperci umplute, spanac cu lapte, orez cu lapte, şniţel de pui
(mai rar totuşi, pentru că evit prăjelile, chiar dacă folosesc ulei
de palmier), paste carbonara şi multe alte feluri pe care şi le
alege singură din cartea de bucate a maestrului Horia Vârlan, de la
Cireasa de pe tort„, ne povesteşte Rocsana.

De altfel, puştoiaca a învăţat să aprecieze alimentaţia
sănătoasă şi stă departe de fast-food-uri: „Pur şi simplu i-am
explicat cât de dăunător este acest gen de mâncare. Am lăsat-o să
şi încerce o dată. Din start, nu i-a plăcut mirosul, şi de atunci
nici nu vrea să mai audă de junk food”. Rocsanei îi plac
condimentelei şi, dacă s-ar asemăna cu vreunul dintre ele, ar alege
şofronul: „Nu este doar o plantă banală, ci un aliment rafinat, cu
o aromă uşor picantă, dulce amăruie, inconfundabilă… Aşadar, avem
multe în comun!”, ne declară vedeta Prima TV. La capitolul „desert”,
specialitatea casei rămâne însă găluştele cu prune.

Găluşte cu prune
Ingrediente:
1kg cartofi, 300g făină, 1 ou, sare după gust, 500g prune,6 linguri
pesmet,zahăr tos, scorţişoară.

Mod de preparare:
Prunele se spală, se taie în jumătate şi se scot sâmburii. Cartofii
se pun la fiert în coajă. Când sunt gata, se lasă la răcit, se
curăţă şi se pregătesc ca pentru piure. Se adaugă puţină sare, oul
şi făina, astfel încât să rezulte o cocă potrivită (să nu se
lipească de mâini). Se întinde o foaie de un deget grosime şi se
taie în pătrate, astfel încât să încapă câte o jumătate de prună în
fiecare din ele. Prunele se pudrează cu zahăr şi scorţişoară, apoi
se adună aluatul, astfel încât să se formeze bile. Se pune la fiert
apă cu sare, iar când dă în clocot se introduc găluştele. Acestea
sunt fierte când se ridică la suprafaţă. Într-o tigaie se prăjeşte
pesmetul cu o lingură de ulei. Se scot găluştele din apă şi se pun
în pesmetul fierbinte. Se servesc pudrate cu zahăr. Absolut
delicioase!