Cele două mari secţiuni, Competiţia şi Panorama, vor aduce în discuţie probleme actuale, de la libertatea de expresie în Rusia sau Iran, la protestele din diverse colţuri ale lumii, monopolul marilor companii farmaceutice, viitorul Coreei de Nord, dar şi istorii din trecut despre decizii de stat care au schimbat vieţi.
Unul dintre primele trei titluri confirmate în competiţia pentru Trofeul Cinepolitica 2014 este un documentar răvăşitor despre „genocidul medicamentelor”. Între 1997 şi 2003, decizia unor companii farmaceutice gigant din Occident de a nu permite scoaterea pe piaţă a medicamentelor anti-HIV/SIDA accesibile – pentru a-şi maximiza profitul – a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni în Africa şi Asia. Fire in the Blood, regizat de Dylan Mohan Gray şi narat de William Hurt, îi aduce în faţa camerei pe Bill Clinton, Desmond Tutu şi activişti africani şi indieni.
Cu o poveste controversată vine şi Occupation: the 27th Picture, în regia croatului Pavo Marinković. Cineastul reia un scandal din fosta Iugoslavie care a schimbat vieţile celor implicaţi. În 1978, regizorul Lordan Zafranović îşi prezenta în competiţie, la Cannes, Occupation in 26 Pictures, un film brutal, puternic stilizat, despre grupările extremiste, partizane, de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Bine primit de presa străină, el este „măcelărit” acasă de un grup de tineri critici, fiind perceput ca un film de propagandă comunistă. Considerat trădător şi respins de breaslă, Zafranović a plecat din ţară şi s-a stabilit de câţiva ani la Praga. Acolo l-a întâlnit Pavo Marinković, în încercarea de a descifra dedesubturile scandalului. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul de la Karlovy Vary, în 2013.
Le sac de farine, filmul semi-autobiografic regizat de Kadija Leclere, urmăreşte drama unei fetiţe de 8 ani crescută într-o mănăstire catolică din Belgia, vizitată într-o zi de tatăl biologic pe care nu-l cunoscuse niciodată. Convins că e pentru binele ei, acesta o duce în satul natal din Maroc, unde va creşte în sărăcie şi lipsuri. În rolul principal apare renumita actriţă Hafsia Herzi, alături Hiam Abbas şi Mehdi Dehbi. „Am avut «şansa» de a trăi parţial această poveste, pentru că am fost luată şi închisă timp de doi ani, patru luni şi zece zile”, a explicat regizoarea. Le sac de farine a fost proiectat în peste zece festivaluri, inclusiv la Roma, Namur, Dubai, Göteborg şi Vancouver.