Află ce preferau membrii familiei Ceaușescu să conțină meniul pentru masa de Crăciun – o masă îmbelșugată sau specialități exotice.
În volumul „La curtea lui Ceaușescu” (apărut la Editura Amaltea, în 2004), Maria Dobrescu recompune, intervievând persoane din anturajul familiei Ceaușescu, o zi obișnuită: „Îi plăcea să mănânce simplu, ciorbă de ștevie, mâncare de spanac, urzici. Nu era pretențios, dacă știai să i-o faci din buruieni multe, era minunat. Carne de porc? Poate doar sâmbăta și duminica.”
Mihaela Moraru Ceaușescu, fiica lui Marin Ceaușescu (fratele mai mare al fostului lider comunist), povestește în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig” (apărut la Editura Meteor Press) din ce se înfruptau oaspeții sosiți să petreacă alături de „Marele Tovarăș” la trecerea dintre ani. „Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu așa-zisele rafinamente de la mesele Ceaușeștilor, chiar dacă și ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiționale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai și-amar!
Cele mai cerute erau ciorbele acrite din belșug, fripturile la grătar și prazul umplut cu carne.
Lui Nicolae Ceaușescu îi mai plăceau în special preparatele tradiționale din pește: ciorba de pește, plachia și saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, se bea vin alb și țuică de prună, fiartă și îndulcită. Tanti Lenuța mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”.