1. Trebuie să reduci cafeina – că bei sucuri carbogazoase, cafea, ceai verde, etc, te afectează. Încearcă să reduci din cantitatea băută chiar din timpul zilei. Aproape de ora de culcare nu este recomandată.
2. Culcatul copiilor poate fi adevărată aventură. În locul nervilor apelează la cititul unei povești simple. Mai mult, ultima masă nu trebuie luată prea târziu pentru a nu afecta calitatea somnului.
3. Sportul regulat este medicament și pentru organism, și pentru un somn bun și odihnitor. Mișcarea trebuie făcută cu circa 5-6 ore înainte de a ne culca.
4. Pune telefonul mobil pe silent – pentru a te liniști pentru somn. uN telefon care bip-ăie, sună, nu este deloc de ajutor dacă vrei să adormi.
5. Dieta echilibrată ajută somnului. Poți face acest exercițiu câteva zile. Mânâncă la ultima masă lucruri care nu îngreunează stomacul (salate, iaurt, banana, etc), apoi încearcă și cu niște fripturi, în alte zile. O masă încărcată de calorii nu face altceva decât să alunge somnul sau să-l îngreuneze.
6. Ceaiuri naturale din plante – pe piață sunt numeroase ceaiuri care ajută somnului. Mușețelul sau menta sunt binevenite, fiind sedative ușoare și naturale.
7. Evită fumatul – nicotina nu este sănătoasă nici pentru organism, nici pentru somn.
8. Mai puțin alcool – există mitul conform căruia un pahar de alcool te poate ajuta să dormi mai bine. Adevărul este altul. Studiile arată că, băut înainte de culcare, scade durata odihnei și crește șansele de a te trezi deseori peste noapte.
9. Stinge luminile – pentru a face întuneric în cameră. Trage draperiile, stinge luminile, fă liniște – toate acestea te pot ajuta să adormi mai repede.
10. Exercițiile de respirație sunt importante căci îți eliberează și mintea, te relaxează. Unul dintre cele mai potrivite exerciții de respirație este folosirea abdomenului, și nu a pieptului. Inspiră lung pe nas pentru trei secunde, apoi expiră pentru trei secunde.