Diabetul este o boală cronică care se caracterizează printr-un nivel crescut al glucozei din sânge – hiperglicemie. Bolnavul de diabet are un permanent exces de zahăr în sânge.
Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Când secreția de insulină este insuficientă sau când insulina nu-și îndeplinește rolul în organism, afecțiunea se numește diabet zaharat. Boala predispune la complicații precum accidentele vasculare, orbire, afecțiuni la nivelul rinichilor, atacuri de cord, circulație defectuoasă a sânge și multe altele.
Un stil de viață sănătos care include o dietă adecvată, exerciții fizice, respectarea timpului de somn, mai puțin stres joacă un rol important în controlul nivelului de glucoză din sânge. Un meniu al unui diabetic include alimente bogate în nutrienți, slabe în grăsimi, calorii moderate și doar câteva produse dulci.
Fructele în general sunt dulci, dar oamenii cred că ele ar trebui scoase din meniul unui bolnav. De fapt, câteva dintre ele sunt chiar recomandate pentru consum căci conțin vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți. Diabeticii trebuie să țină cont de indexul glicemic al alimentelor care le afectează glucoza din sânge și nivelul de insulină. Recomandate sunt cele cu un indice glicemic scăzut – cele până în 55 și pe lângă, de la valoarea de 70 în sus sunt produse cu indice glicemic crescut.
Lista celor 10 fructe pentru diabetici:
1. Merele
Merele pot oferi protecție impotriva diabetului. Au fibre solubile, vitamina C și antioxidanți, conțin pectina ce ajută la detoxifierea organismului. Ele previn riscul unui atac de cord, reduc riscul cancerului și a bolilor de ochi. Are un index glicemic ce variază între 30 și 50. Este recomandat un măr de mărime medie, pe zi.
2. Cireșele
Au un index glicemic 22, conțin antioxidanți, betacaroten – vitamina A, vitamina C, potasiu, magneziu, fier, fibre și folați. Ele mai au și antocianină bună pentru creier, dar ajută și la creșterea producției de insulină cu până la 50%. Luptă împotriva bolilor de inimă, cancerului și altor boli comune diabeticilor.
3. Guava
Guava are un conținut ridicat de licopen, este bogat în fibre, vitamina C și potasiu. Acești nutrienți sunt de ajutor în menținerea nivelului de zahăr în sânge. Cei care au o predispoziție spre diabet pot preveni acest lucru consumând ceai din frunze de guava. Un ceai pe zi.
4. Grapefruitul
Asociația Americană pentru Diabet recomandă acest superaliment pentru bolnavi. Este bogat în fibre solubile, vitamina C, betacaroten, licopen, și are un index glicemic 25. El mai conține un flavonoid cunoscut sub denumirea de naringerină bune pentru vedere, mai conține și pectină care reduce nivelul colesterolului din sânge. Alimentele bogate în vitamina A protejează organismul împotriva bolilor pulmonare și a cancerului oral. Se poate consuma jumătate de grapefruit mare pe zi. Fructul este mai bun decât sucul în sine.
5. Avocado
Acest fruct este bogat în fibre și conține grăsimi sănătoase monosaturate ce ajută sănătății inimii. El mai conține potasiu ce ajută la prevenirea neuropatiei diabetice. Se recomandă consumul unui fruct de dimensiune medie pe zi, sub orice formă.
6. Căpșunile
Sunt pline de antioxidanți, vitamine și fibre. Antioxidanții reduc colestrolul rău din organism și îmbunătățesc pe cel bun. Sunt bogate în carbohidrați și au un index glicemic 40. Sunt și energizante.
7. Portocalele
Sunt unele dintre cele mai bune fructe ce pot fi incluse în dieta unui diabetic. Au zahăr natural, conțin fibre, vitamina C, minerale precum tiamina ce ajută la reglarea nivelului de glucoză. Au un index glicemic scăzut (între 31 și 51) ce ajută la eliberarea lentă a glucozei din sânge. Ele ajută și la reglarea greutății corporale, un factor de risc pentru diabetici. Se recomandă o portocală de mărime medie pe zi.
8. Perele
Perele sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, C și E, dar și fibre. Au un conținut scăzut de carbohidrați și calorii, și au un index glicemic 38. Ele sunt în particular recomandate celor cu diabet de Tip 2 deoarece îmbunătățesc sensibilitatea insulinei. Se poate consuma o pară de mărime medie sau mică pe zi.
9. Kiwi
Kiwi conține vitaminele A, C și E, flavonoide, potasiu, betacaroten ce oferă protecție împotriva radicalilor liberi și îmbunătățește sănătatea. Mai sunt bogate în fibre și slabe în carbohidrați. Au un indice glicemic situat între 47 și 58. S recomandă consumul unui fruct de kiwi pe zi.