Corpusculii roșii conțin o proteină numită hemoglobină. Hemoglobina este un pigment (un colorant) ce conține fier. Sângele nostru are culoarea roșie din cauza amestecului dintre hemoglobină și oxigen.
Hemoglobina are, totuși, o funcție mult mai importantă decât să coloreze sângele. Ea are capacitatea de a se combina cu oxigenul, ceea ce face posibil ca corpusculii roșii să livreze oxigen în celulele corpului.
Oxigenul este o parte din aerul inspirat în plămâni. Corpusculii roșii din fluxul sanguin trec prin plămâni, de unde hemoglobina se încarcă cu oxigen. În timp ce călătoresc prin fluxul sanguin, corpusculii eliberează oxigen în celule.
Atunci când oxigenul este eliberat, hemoglobina absoarbe dioxid de carbon din celule. Acest gaz este un reziduu care se formează atunci când celulele ard mâncarea. Încărcați cu dioxid de carbon, corpusculii roșii din sânge se întorc în plămâni.
Aici, are loc un schimb. Se elimină dioxidul de carbon, pentru a fi expirat și se schimbă cu oxigen. Apoi, corpusculii își continuă drumul, purtând oxigenul în celule din tot corpul.
De aceea, mâncărurile care conțin fier sunt atât de importante pentru sănătatea noastră. Fierul stimulează producția de celule roșii din sânge și crește cantitatea de hemoglobină din ele.