Oamenii de știință se referă la ființele vii folosind cuvântul „organisme”. Un om este un organism, la fel ca un șoarece, o insectă, un pom, o margaretă. În această categorie intră și bacteriile sau alte creaturi de dimensiuni mici.
Toate ființele vii au în comun câteva trăsături importante și, de aceea, savanții le numesc „organisme”, nume ce arată legătura între ele.
Cuvântul „organism” sugerează și că fiecare ființă vie este organizată. De aceea, componentele sale sunt aranjate astfel încât au anumite sarcini în interiorul întregului lor corp.
Ca să poată avea viață, o substanță trebuie să fie activă. Activitatea unul organism este chimică și are loc în interiorul său. Aceasta e un proces continuu. Fără el, organismul nu ar fi viu.
Energia trebuie să fie asimilată și eliminată de organism încontinuu, ca să îl poată ține în funcțiune. Materia trebuie să curgă fără oprire în organism. Un organism viu are o formă și substanțe (materie). Noi substanțe sunt asimilate pentru a le lua locul celor vechi, care sunt eliminate sau se epuizează. Mișcarea energiei și materiei printr-un organism se numește metabolism.
Un organism trebuie să crească până când își atinge dimensiunea maximă. El trebuie să se și reproducă – să creeze noi organisme de dimensiuni mici, care le înlocuiesc pe cele mari, bătrâne. Deci, putem spune că un organism este viu dacă poate avea un metabolism, poate crește și se poate reproduce.