Bufnita este atât o pasăre cu aspect ciudat și cât și una care se comporta destul de diferit față de alte păsări. Adevărul este că numeroase legende au în centru această pasăre.
În perioada antică, bufnița era considerată aducătoare de ghinion. Romanii o urau atât de tare, încât atunci când o vedeau prin orașe pe timpul zilei, o vânau, o ardeau, iar cenușa ei era aruncată în Tiber!
Cu toate astea, în Anglia și în alte părți ale lumii, aceasta era numită „pasărea înțelepciunii”. Acest lucru se datorează probabil aspectului ei. Ochii ei mari par a te fixa gânditori. De fapt ochii bufniței sunt foarte sensibili la lumina zilei și poziționați în așa fel încât aceasta trebuie să-și miște poziția capului pentru a privi în altă direcție.
Diferite specii de bufniță se găsesc în întreaga lume, chiar și partea Artică unde are penaj de culoare albă. Bufnița vânează numai pe timp de noapte, când auzul și văzul îi sunt de ajutor. Noaptea, bufnița poate repera cu ușurință șoarecii, aceștia fiind hrana ei preferată.
Bufnița prinde prada cu ghearele. Acestea sunt foarte ascuțite și prind victima ca într-un clește. Animale mari ca veverița sau iepurele sunt, de asemenea, pe lista ei. Cu toate că pare greoaie, bufnița se deplasează foarte repede în zbor, datorită penajului ușor și pufos.