Se poate observa cum, dintr-o sămânță mică, crește o tulpină din care se desprind frunze, floarea, fructele.
Sămânța este formată din două frunzulițe ce hrănesc planta imediat după încolțire, numite cotiledoane. Dacă te uiți mai atent vei observa cum încolțesc aceste cotiledoane. Acesta este viitorul plantei. Unele plante au două cotiledoane, altele doar unul.
Unele semințe germinează, sau încolțesc, imediat după ce s-au desprins de plantă, dar majoritatea lor au nevoie de o perioadă de până la câteva luni pentru acest proces. Prima apare rădăcina, apoi crește tulpina.
Semințe închise în fructe cărnoase, precum merele sau roșiile, nu încolțesc până când nu sunt îndepărtate din fruct. Aceasta deoarece fructul conține substanțe care previn încolțirea.
Micuța plantă din sămânță, numit embrion, are o parte denumită plumulă sau muguraș. El crește în tulpină sau frunze. Restul embrionului este hipocotil, o tulpină mică ce produce rădăcina la unul din capete.
Semințele încolțesc în noua plantă când condițiile sunt favorabile – căldura, umezeala potrivită, oxigenarea. În aceste condiții, alimentele depozitate în cotiledoane trec în regiunile de creștere ale embrionului. El sparge haina seminței, ca viitoare plantă, care urmează a se dezvolta.