Tu poate ești candidatul perfect pentru jobul respectiv, dar în cazul în care CV-ul tău are greșeli de ortografie ori este așezat prost în pagină sau utilizează un font nepotrivit, ar putea ajunge în rândul celor respinse.
Experții în resurse umane te sfătuiesc cum să îți scrii CV-ul, astfel încât să nu ajungă în coșul de gunoi:
1. Nu mai scrie ce obiectiv ai!
Dacă ai aplicat pentru acel post, e deja evident că ți-l dorești și nu trebuie să mai scrii ce obiectiv ai. Excepție ar face situația în care aplici pentru un job într-un domeniu total diferit decât cel în care activezi.
2. Șterge toate experiențele irelevante!
Dacă nu intenționezi să lucrezi tot în domeniu, atunci ar fi mai bine să nu mai menționezi alte experiențe profesionale din alte domenii în CV.
3. Fără prea multe date personale!
Nu menționa în CV starea civilă, preferințele religioase sau data nașterii. Poate că în trecut, acestea erau niște lucruri standard, însă acum este ilegal că angajatorul să solicite astfel de informații, deci nu mai este nevoie să le incluzi.
4. Nu mai preciza hobby-urile!
Nimănui nu îi pasă ce pasiuni ai tu. În cazul în care acestea nu sunt relevante pentru postul pentru care aplici, atunci este o risipă de spațiu și o pierdere de timp pentru compania respectivă.
5. Nu-ți dezvălui vârsta!
Dacă nu vrei să fii discriminat când aplici pentru un post, din cauza vârstei, este timpul să elimini din CV data la care ai absolvit facultatea.
6. Nu include referințe!
În cazul în care angajatorii vor dori să vorbească cu persoanele care te recomandă pentru job, îți vor cere ei contactele lor. Oricum, ar fi indicat să îi anunți, în prealabil, pe cei trecuți la referințe că ar putea fi contactați de un angajator.
7. Nu folosi pronume personale!
CV-ul tău nu ar trebui să includă cuvintele „eu”, „ea” sau „al meu”. Nu-ți scrie CV-ul la persoana a treia său persoana întâi. E clar că e în CV-ul e vorba despre tine și experiențele personale.
8. Nu include adresa de e-mail, decât dacă este una profesională!
Dacă încă folosești o adresă de e-mail veche, cum ar fi [email protected] sau [email protected], e timpul să îți faci una profesională… serioasă!
9. Nu scrie „telefon” în fața numărului de telefon!
E destul de prostesc și fără sens să pui cuvântul „telefon” în fața numărului real, din moment ce angajatorul știe că e numărul tău de telefon. Aceeași regulă se aplică și la adresa de e-mail.
10. Nu include contactele de la actualul job!
Acest lucru nu numai că este periculos, dar e și stupid. Chiar vrei ca potențialii angajatori să te sune la locul de muncă? Și, apropo, angajatorul actual îți poate monitoriza mesajele și apelurile telefonice.
11. Nu scrie ce salariu ai sau ai vrea să ai!
Unii oameni includ în CV până și veniturile pe care le obțineau când lucrau part-time în perioada studenției. Această informație este, însă, complet inutilă și poate trimite un mesaj greșit. De asemenea, nu ar trebui să menționezi nici salariul dorit. CV-ul are rolul de a-ți scoate în evidență experiența profesională și abilitățile, nu de a-ți negocia deja salariul.
12. Evită fonturile învechite!
Nu folosi Times New Roman și alte fonturi depășite, de modă veche. Folosește unul standard, precum Arial. De asemenea, fii atent și la dimensiunea fontului. CV-ul trebuie să arate frumos, dar și să fie ușor de citit.
13. Nu folosi cuvinte de umplutură!
Acestea sunt cuvinte și fraze precum „cel mai bun din domeniu”, „să îmi îmbunătățesc performanțele”, „privesc în perspectiva”, „sinergie” și „sociabil”. Printre termenii pe care angajatorii vor să îi vadă în CV-uri se numără „reușit”, „rezolvat” sau „lansat”, dar utilizați tot cu moderație.
14. Nu trece media de la BAC!
Dacă ai terminat școala sau tocmai ai luat Bacalaureatul, nu mai contează ce note ai avut. Dacă ești proaspăt absolvent de facultate și ai avut o medie mare, atunci poți să o menționezi. Însă, dacă ai terminat facultatea de mai bine de 3 ani, cu o medie nu tocmai strălucită, atunci renunță să o mai treci în CV.
15. Nu pune fotografie
Acest lucru poate deveni obligatoriu în viitor, dar pentru moment e ciudat și distrage atenția de la ce este mai important în CV.