Motivul pentru aceasta este că SUA este împărțită în zone de timp. Această divizare a fost adoptată în 1833, când SUA a fost împărțită în patru regiuni de timp sau zone – de Est, Centrală, montană și Pacific.
Divizarea a fost bazată pe meridiane, liniile imaginare din jurul Pământului care trec prin Polul Nord și Polul Sud. Fusul din fiecare regiune variază cu exact o oră de la o zonă la cealaltă. Și fusul orar din interiorul regiunilor este peste tot același.
Pe măsură ce te deplasezi dintr-o zonă în alta, mergând spre est, ceasul merge înainte cu o oră. Dacă te îndrepți către vest, ceasul se întoarce o oră. Dar regiunile de timp nu respectă linii perfect drepte.
Motivul pentru aceasta este faptul că unele comunități ar putea fi strâns legate de o zonă din apropierea lor și ar dori să păstreze același fus orar. De exemplu, Georgia, cea mai mare parte din Florida și peninsula inferioară a Michinganului ar putea fi în Zona Centrală de timp, dar ei se includ în Zona de Est.
Întreagă lume este împărțită în zone de timp precum Statele Unite ale Americii. Mergând în jurul lumii, la fiecare 15 grade se schimbă meridianul și zona de timp. Dar unde încep măsurătorile?
Răspunsul se află la Greenwich, în Anglia, care are Meridianul de 0 grade trecând prin el. Pe măsură ce te deplasezi spre est, adaugi o oră la timpul Greenwich la fiecare 15 grade străbătute. La fel se calculează și dacă pornești spre vest, cu diferența că se scade câte o ora față de timpul din Greenwich.
Astfel, când este 12:00 la prânz în Greenwich, în California este 4:00 dimineața, deoarece ai călătorit către vest nouă intervale de 15 grade și este ora 2:00 după-amiază în Egipt, pentru că te-ai deplasat spre est două intervale de 15 grade.
În partea exact opusă a lumii de Greenwich este o linie imaginară numită „Linia internațională de schimbare a datei”. Dacă treci de această linie spre vest „pierzi” o zi, iar dacă o treci spre est „câștigi” o zi întreagă.