Descoperirea creaturii numite ctenophora, care își poate regenera creierul în trei zile și jumătate, ar putea conduce la realizarea unor noi tratamente pentru leziunile cerebrale, boli degenerative, Alzheimer, Parkinson.
Viețuitoarele marine de tipul celei descoperite trăiesc în ape de cel puțin 500 de milioane de ani.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Florida a descoperit că ctenophora are un sistem neuronal complex, diferit de celelalte din regnul animal.
Viețuitoarea acvatică are capacitatea de a-și dezvolta independent organe complexe, neuroni, mușchi și are un comportament mai complex decât al bureților, care nu au un sistem neuro-muscular.
Această descoperire a cercetătorilor a dus la reclasificarea nevertebratelor marine, remodelând zoologia ultimelor două secole.
În timpul cercetărilor au asistat la regenerarea de patru ori a creierului unei ctenophora numite Bolinopsis. În acest proces ei au descoperit că nu a fost implicată serotonina, dopamina, acetilcolina sau alți transmițători neurali ce controlează activitatea creierului la alte animale.
Ctenophora a folosit o mulțime de peptide și glutamat, pentru a transmite semnalele neuronale, modificări în materialul genetic și rețeaua de sinapse electrice. Se pare că, natura este cu mult mai inventivă decât se credea.