În primul rând, culoarea verde a frunzelor se datorează clorofilei. Cloforila este o „fabrică” completă de hrană și se găsește în fiecare frunză. Două treimi din pigmentarea frunzei este o urmare a existenței clorofilei. Într-o frunză se găsesc și alte culori, de asemenea, însă clorofila este acolo într-o proporție atât de mare încât, de obicei, acestea nu sunt vizibile.
Care sunt aceste culori? Galbenul este format dintr-o substanță numită xantofilă, formată din carbon, oxigen și hidrogen. Ea înseamnă circa 23% din pigmentarea unei frunze. Carotina, cea care le furnizează portocaliul morcovilor, este și ea prezentă în frunze și ocupă circa 10% din pigmenți. Un alt pigment prezent în frunză este antocianina, care oferă șteviei de zahăr și stejarului roșu culorile intense.
Pe parcursul verii, nu vedem acest pigmenți, ci doar clorofila. Atunci când temperaturile scad, hrana depozitată în frunză se elimină din butuci și crengi. Deoarece iarna hrana nu este produsă, clorofila se dezintegrează. Pe măsură ce acest pigment dispare, ceilalți devin vizibili. Astfel, frunzele capătă acele culori minunate pe care le admirăm!
Înainte ca frunzele să cadă, un strat compact de celule se formează la baza fiecărei frunze. Astfel, ele se detașează de copac, atunci când vântul bate. Pe creangă rămâne o cicatrice care arată poziția fiecărei frunze căzute.
Majoritatea pomilor verzi nu își elimină frunzele în apropierea iernii, însă le pierd, gradual, pe parcursul anului. Totuși, ei rămân verzi.