Termenul de parfum vine din latinescul fumus și înseamnă fum. Deci este probabil că, în vremurile de început, oamenii să se fi parfumat arzând diverse tipuri de lemn frumos mirositor sau frunze.
Este cunoscut faptul că egiptenii folosesc parfumul de acum 5.000 de ani. Primii oameni care au folosit petale de trandafir pentru a face apă de trandafir au fost arabii, în urmă cu 1.300 de ani. Apa era folosită nu doar ca odorizant, ci și ca medicament.
Printre primele parfumuri adevărate care au fost create a fost attar de trandafir, care era un ulei esențial de trandafir. La jumătate de hectar de trandafir se adună o tonă de petale de trandafir din care ieste jumătate de kilogram de attar. Nu este de mirare de ce esențele sunt scumpe.
Flori precum trandafirii, violetele, iasomia, florile de portocal sau narcise stau la baza unor parfumuri de renume. Esențele de parfum sunt obținute și din alte ingrediente la fel de bine precum lemnul de cedru, sandal, din frunze de lavandă, mentă, piper, mușcată sau rădăcini de ghimbir sau iris.
Primele parfumuri florale se făcea distilând petalele cu apă. Francezii numesc procesul enfleurage. pe bucăți de geam puse în rame de lemn erau acoperite cu untură curată peste care se puneau petalele de flori și stocate una peste alta. Petalele erau înlocuite la un anumit interval până când pomode, untura clară, absorbea parfumul dorit. Solventul acesta era apoi îndepărtat prin distilare și parfumul purificat cu alcool.
În zilele noastre, chimia se completează cu natura în producerea esențelor de parfum.