De la banala salivă la transpirația nedorită, suntem conștienți de aceste secreții și, deși pentru unii poate suna destul de ciudat, unora li se poate părea chiar atrăgător și pot dezvolta obsesii în ceea ce privește unele secreții.
Să aflăm mai în detaliu câteva ciudățenii despre acest subiect…delicat:
1) Secrețiile nazale
Sunt o combinație de apă, proteine, carbohidrați și diverse celule și au rolul de a proteja sistemul respirator. Totuși, atunci când suntem răciți sau suferim de o boală transmisibilă pe care aeriană, acest mucus poate deveni dintr-o dată inamicul numărul 1 al sănătății publice.
Un strănut apărut ca urmare a unei alergii sau a unui virus poate transmite microbi cu o viteză de până la 100 de kilometri la oră. Așadar, folosiți șerveșelul de fiecare dată când strănutați și acoperiți-vă nasul pentru a împiedica răspândirea microbilor în aer.
2) Transpirația…nu miroase
Vă vine să credeți sau nu, transpirația în sine este inodoră, deci nu are miros, aceasta fiind doar un amestec de apă și câteva substanțe chimice. Ceea ce duce la apariția mirosului neplăcut atunci când transpirăm este de fapt cantitatea de bacterii de pe suprafața pielii, care se hrănesc cu transpirația.
Există doar 3 zone ferite de prezența glandelor sudoripare, iar acestea sunt: buzele, mameloanele și organele genitale externe. În rest, absolut orice parte a corpului este acoperită de milioane de glande sudoripare.
Ce este nou în această ecuație e faptul că în copilărie aceste glande lipsesc cu desăvârșire, ele făcându-și apariția la maturitate. De asemenea, și hormonii pot influența dezvoltarea acestor glande sudoripare, astfel că bărbații transpiră cu 40% mai mult decât femeile.
3) Vărsăturile, un fetiș neobișnuit
Deși pe mulți ne trece un fior numai când ne gândim că vedem sau auzim pe cineva că varsă, ca urmare a consumului excesiv de alcool sau a ingestiei necontrolate de alimente, unora li se pare cu adevărat….excitant acest lucru. Fetișul poartă chiar și un nume, respectiv emetofilie.
4) Saliva conține tone de anticorpi
Iată o secreție pe care corpul nostru îl proiduce constant și fără oprire – saliva. O persoană normală poate produce până la 1,5 litri de salivă pe zi însă ăsta nu este deloc un lucru rău.
Ba din contră, se pare că saliva este plină de apă, enzime și anticorpi necesari pentru a menține curată cavitatea orală, pentru a curăța gura de microbi și pentru a preveni apariția cariilor dentare. Pe timpul nopții, secreția de salivă scade brusc, ceea ce ne luminează în privința gustului rău pe care îl avem în gură la prima oră a dimineții.
5) Nu mai folosiți bețișoare! Ceara din urechi e un semn de curățare a urechii
În primul rând, hai să spulberăm acest mit. „Ceara” din urechi nu este de fapt ceară propriu-zisă. Este o secreție formată din glandele sudoripare de la nivelul urechii, unele substanțe chimice și celule moarte. Aceasta ia naștere în canalul auditiv extern și, treptat, este împinsă către exteriorul urechii, ca într-un final să se usuce și să poată fi ușor îndepărtată cu ajutorul apei și al prosopului curat.
Obiceiul de a-ți curăța urechile zilnic cu bețișoare este unul extrem de periculos, ne avertizează specialiștii, care spun că nu ar trebui să introducem corpuri străine în ureche petnru că există riscuri serioase să rămânem fără auz, sau pur și simplu pentru că în loc să scoatem secrețiile din urechi mai degrabă le împingen în interiorul urchii, favorizând apariția dopurilor de ceară.
Vezi celelalte 5 ciudățenii despre secrețiile corpului uman, pe csid.ro!