Sfecla, sucul de afine sau ceaiul sunt o soluție. Florile presate sau frunzele pot fi folosite la decorarea ouălor.
Iată câteva sugestii de vopsire naturală a ouălor de Paște, cu mențiunea că nu toate metodele naturale de vopsire sunt la fel de eficiente:
1) Afinele – mov
Este cea mai simplă metodă de vopsire, pentru obținerea unor ouă de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obține mai multe pete de culoare.
Ingrediente: o jumătate de pungă de afine congelate, 4 căni de apă; se fierb 30 de minute.
2) Varza roșie – albastru
Varza roșie va colora ouăle în albastru, deși culoarea vopselei în sine este purpurie. Aceasta vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte.
Ingrediente: o jumătate de varză roșie; 4 căni de apă; se fierbe 30 de minute.
3) Coajă de ceapă galbenă – portocaliu deschis
Cojile de ceapă galbenă, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obținerea ouălor de un portocaliu deschis. Ouăle se pot fierbe împreună cu vopseaua, dar acest lucru nu e neapărat necesar.
Ingrediente: de la 6-8 cepe galbene cu 4 căni de apă, fierte timp de 30 de minute.
4) Șofranul de India – galben
Acest condiment dă o culoare galbenă, dar necesită mai mult timp pentru ca vopseaua să se prindă de coajă.
Ingredinte: Câteva vârfuri de cuțit de șofran puse într-un borcan cu apă de la robinet.
5) Sucul de grapefruit roșu – lavandă
O altă vopsea naturală perfectă pentru ouăle de Paște este sucul de grapefruit roșu. Ouăle se fierb în suc de grapefruit, timp de 45 de minute, pentru a căpăta o culoare lavandă pastel. Adăugarea oțetului va accelera vopsirea și culoarea se va păstra mai bine.
6) Sucul de sfeclă – roz deschis
În loc să fierbeți ouăle în sucul de sfeclă, le puteți lăsa peste noapte. Atenție, însă, fierbeți bine ouăle înainte de a le scufunda în sucul de sfeclă, pentru că penetrează coaja și vă puteți trezi cu oul colorat și pe interior.
7) Cafeaua sau ceaiul – maro
Cu cât cafeaua sau ceaiul sunt mai puternice, cu atât culoarea va fi mai intensă. Lăsați ouăle în cafea sau ceai peste noapte, pur și simplu, pentru a obține o culoare maro deschis. Atenție, ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.
8) Paprika – roșu cărămiziu
Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obține ouă de un frumos roșu-cărămiziu.
9) Spanacul sau iarba – verde
Nu este foarte eficient, mai ales dacă spanacul este folosit proaspăt. Culoarea obținută poate fi un gri spălăcit, în locul verdelui așteptat. Cu puțin noroc, însă, zeama de spanac fiert sau de iarbă fiartă poate colora ouăle în verde.
10) Vinul roșu – violet închis
Diluat sau folosit ca atare, vinul roșu poate fi extrem de eficient în obținerea unor ouă de culoare violet-inchis.