Bucureștiul va dispune, în curând, de o rețea automatizată, care va permite calibrarea întregului sistem în funcție de cantitățile de precipitații care se vor înregistra.
„Avem pe planșetă, într-un stadiu destul de avansat, un proiect care să permită o tranzitare inteligentă a apelor în cazul evenimentelor pluviometrice. Vom ajunge la o computerizare a sistemului și, în funcție de cantitățile de precipitații colecate, vom reuși să gestionăm debitele din sistemul de canalizare întocmai unui sistem feroviar”, explica pentru B365.ro directorul adjunct al ApaNova, Epsică Chiru.
Cu alte cuvinte, rețeaua, care va cuprinde inclusiv vane controlate de calculator, nu va mai întâmpina probleme când apar așa-numitele „ploi-spot” iar ApaNova va avea posibilitatea să realizeze o retenție a apelor în zonele unde nu plouă pentru a permite fluxului de apă din zonele în care ploua să meargă prioritar către stația de epurare și, respectiv, să fie descărcat controlat în Dâmbovița.
Potrivit oficialului Apa Nova, sistemul va deveni operațional, cel târziu, în 2017. De altfel, pe lângă sistemul de canalizare inteligent, ApaNova are în vedere și retehnologizarea unui sistem de drenaj, început înainte de ’89, care poate modifica nivelul pânzei freatice de-o parte și de alta a Dâmboviței.