Prețul unui metru pătrat de pământ în unele cimitire din Beijing ajunge la 65.600 de dolari. În Shanghai, o parcelă de pământ costă peste 30.000 de dolari. Dar acesta este doar primul pas, ceremonia de înmormântare și piatra funerară costând alte câteva mii de dolari.
Potrivit datelor serviciilor funerare, începând cu 2011, prețul mediu al unui monument funerar a crescut, în ultimii doi ani, de 1,5 ori, ajungând la 25.000 de dolari.
Pentru că distracție și pentru că informație! Noi te placem, tu ne PLACI?
Cei obișnuiți să trăiască pe picior mare pot să se bucure de servicii de lux și după moarte. Este cazul unui cimitir dintr-o suburbie a orașului Shanghai, care seamănă mai mult cu un parc.
„Aici sunt înhumate 700 de personalități – eroi de război, politicieni, muzicieni, vedete de operă și actori. Oamenii vin aici inclusiv pentru a face fotografii de nuntă”, spune managerul cimitirului.
Una dintre principalele „atracții” este locul de veci al vedetei pop taiwaneze Teresa Teng, alături de mormântul acesteia fiind amplasată o statuie albă a cântăreței, iar din boxe răsună hit-urile ei.
Ținând cont de rata mortalității, peste șase ani în China nu vor mai exista locuri pentru înmormântare, estimează experții. În această ordine de idei, nu este primul an când autoritățile promovează în mod activ incinerarea și aruncarea cenușii în mare.
La sfârșitul anului trecut, o astfel de recomandare au primit toți membrii de partid și demnitarii, care, totodată, au fost rugați să renunțe la ceremonii luxoase de înmormântare.
Iar autoritățile din Guangzhou și Shanghai, orașe populate în principal de oameni în vârstă, oferă bani rudelor celui decedat pentru a accepta să arunce în mare cenușa celui decedat.