Buzele sunt „echipament” necesar pentru a mânca, a săruta, a vorbi, a fluiera etc. și am arăta cam ciudat fără ele, nu-i așa? Dacă nu știi prea multe despre buzele tale, în continuare îți prezentăm 11 lucruri care te vor fascina.
1. Buzele tale sunt unice
Deși multe specii de animale au buze, acestea sunt conturate distinctiv doar la oameni – demarcarea clară dintre pielea buzelor și cea a feței este specific umană.
2. „Umflătura” din centrul buzei superioare se numește…
Tuberculum labii superioris, tuberculul buzei sau „arcul lui Cupidon”.
3. Buzele oferă indicii despre sexualitatea ta
Cercetătorii spun că forma buzelor unei femei oferă indicii despre abilitatea acesteia de a obține orgasm. Cele care au tuberculul buzei mai pronunțat ajung la orgasm mai repede, potrivit psihologului scoțian Stuart Brody.
4. Mai mare înseamnă mai bine
Când vine vorba despre atracția dintre sexe, buzele pline ale unei femei sunt considerate mai sexy. De cealaltă parte, ele preferă bărbații cu buze de grosime medie, potrivit unui psiholog de la University of Louisville.
5. Cele mai mari buze din lume…
Aparțin unei femei numite Kristina Rei. Rusoaica și-a făcut numeroase injecții cu silicon pentru a obține buze ca ale personajului Jessica Rabbit din filmul din 1988 „Who Framed Roger Rabbit”.
Kristina Rei are cele mai mari buze din lume
6. Câți mușchi folosim când ne țuguiem buzele
A-ți pregăti buzele pentru un sărut sau a cânta la trompetă presupune folosirea mușchiului orbicularis oris. Cercetătorii credeau inițial că acesta reprezintă o singură formațiune musculară, însă de fapt este format din patru mușchi.
7. Buzele roșii te pot îmbogăți
Unii spun că rujul face ca femeile să fie mai atractive pentru că buzele rujate arată ca labiile unui vagin. Astfel, rujul roșu le poate ajuta pe femei să câștige mai mulți bani. Potrivit unui studiu din Franța, chelnerițele care poartă ruj roșu câștigă mai mult bacșiș, dar doar din partea bărbaților – femeile nu sunt impresionate de acest artificiu.
8. Buzele pot paraliza
Oamenii care suferă de paralizie Bell (paralizie facială periferică) nu pot zâmbi sau afișa grimase. Această paralizie este cauzată de deteriorarea unor nervi faciali, dar din fericire poate fi vindecată în timp.
9. Buzele nu transpiră
Buzele nu au glande sudoripare, ceea ce înseamnă că se și usucă mai repede decât restul pielii.
10. Sângele face ca buzele să fie roșii
Pielea buzelor este mai subțire decât cea a corpului, având 2-5 straturi celulare, spre deosebire de cele 16 ale pielii normale. Astfel, culoarea sângelui poate fi observată mai ușor în buze, iar acest efect este mai pronunțat în cazul oamenilor cu pielea albă.
11. Buzele se subțiază pe măsură ce îmbătrânim
Forma buzelor este dată de nivelul colagenului din organism, iar odată cu vârsta acesta scade. Alt factor care influențează mărimea buzelor este expunerea la ultraviolete, de aceea este recomandat să folosiți mereu balsam pentru buze cu factor de protecție înainte de a vă expune la soare, potrivit dermatologului Dr. D’Anne Kleinsmith.