10. Pistol
Potrivit site-ului companiei, Swiss MiniGun este un „revolver cu dublă acțiune care are exact aceleași proprietîți care se găsesc la revolverele de mărime normală. După cum arată și numele, revolverul este produs în Elveția, țară renumită pentru calitatea și precizia mecanismelor fabricate acolo.
Revolverul poate trage șase focuri, gloanțele de calibrul ,23 fiind fabricate de aceeași companie. Viteza gloanțelor nu este impresionantă, doar 133 m/sec, aproximativ egală cu cea a proiectilelor BB și cu același efect de „distrugere”.
Chiar dacă poate fi purtat ca breloc de chei, Swiss MiniGun este de fapt cel mai mic pistol din lume.
9. Trenuleț
Micuța dioramă din imagine este impresionantă prin dimensiunile sale minuscule. Dacă mai ținem cont că înăuntru se află și o garnitură de tren cu cinci vagoane care face un circuit, nu putem decât să ne minunăm de măiestria autorului, David Smith.
Diorama este parte a unui proiect post-modernist mai amplu, care conține un întreg sat. Totul este motorizat cu ajutorul unui motor de cinci centimetri. David Smith a spus că relizarea întregului ansamblu i-a luat nu mai puțin de doi ani și jumătate.
Trenul din dioramă este cel mai mic din lume, fiind construit la scara 1:35,200.
8. Mașină
Fabricată între 1963 și 1965, Peel P50 Microcar a reintrat în atenția opiniei publice după ce Jeremy Clarkson a condus un exemplar într-unul dintre episoadele popularei serii TV britanice Top Gear.
Cea mai mică mașină de serie produsă vreodată a fost vândută în Marea Britanie cu suma de 200 de lire sterline și era echipată cu un motor de 49 de centrimetri cubi și o cutie de vitese cu trei trepte (fără marșarier). Alte dotări impresionante: trei roți, un singur loc, un singur ștergător și un singur far.
Culmea, dacă în anii ’60 s-au produs doar 50 de exmplare, după ce a devenit „vedetă” în Top Gear, interesul asupra ei a renăscut. Noua Peels are acum motorizare pe gaz sau electrică, atinge 75 de kilometri pe oră (față de „bunica” sa care atingea maximum 56) însă, în afara aspectelor tehnice, este o replică exactă a modelului de acum 50 de ani.
7. Camera foto
În 2011, cercetătorii de la Institutul german Frauenhofer au scos pe piață un nou model de cameră foto „de unică folosință”. Până acum, nimic interesant. Dar dacă adăugăm că volumul său este de un milimetru cub (cam cât un cristal de sare), ne dăm seama de ce această invenție a revoluționat științele medicale.
Chiar dacă rezoluția sa este foarte scăzută, 0,06 megapixeli, faptul că poate ajunge în orice parte a corpului uman o face neprețuită.
6. Personal Computer
„Mașinăria” dun imagine nu este un stick USB, așa cum mulți ar putea crede, ci FXI Cotton Candy, un computer funcțional care poate rula Android sau Ubuntu.
Specificațiile? Un procesor ARM dual core la 1,2 GHz, un procesor grafic quad core la 1 GHz, 1Gb de memorie RAM și slot pentru SD card (maxim 64 GB). Nu lipsesc conectivitatea Wi-Fi și Bluetooth și ieșirea video full HD (1080p).
Conform site-ului companiei, prețul unui astfel de „computer” este de 200 de dolari.
5. „Vapor”
Suedezul Sven Yrvind este un respectat constructor de nave, astfel că decizia lui de a construi cea mai mică navă capabilă să navigheze pe ocean, dar și de a face ocolul lumii cu ea, nu a șocat multă lume.
Septuagenarul (împlinește 74 de ani în 2013) a construit astfel, cea mai mică navă „transoceanică” de mărimea aproximativă a unei căzi de baie. Barca este echipată cu baterii cu gel, poate capta și înmagazina energia solară, dar și apa de ploaie. Rezervele de hrană sunt de aproximativ 400 de kilograme, constând mai ales din musli și sardine
4. Ecran TV
În 2007, Guinness World Records a acordat companiei scoțiene MicroEmissive recunoașterea pentru cel mai mic display TV, pentru produsul lor ME1602.
Bineînțeles, rezoluția nu este mare (160X120 pixeli), dar la o dimensiune de 4X3 milimetri nici nu poți avea așteptări.
Display-ul se vinde foarte bine, compania semnând un contract bănos cu o firma din Asia, gurile rele spunând că principalele aplicații ar fi cele militare.
3. Avion
Din 1960 până în 1970, Compania Bede Aircraft Corporation, condusă de proiectantul de avioane Jim Bede, a produs și a vândut peste 5,000 de kituri pentru un avion ușor. Avionul, Bede BD-5J, a fost, și probabil va râmăne, cel mai mic avion cu reacție din lume, cântărind doar 160 de kilograme.
Compania a dat în cele din urmă faliment, însă BD-5J, capabil de a atinge o viteză de 483 de kilometri pe oră, a devenit vedeta festivalurilor aviatice din anii ’80.
Specificațiile variază de la exemplar la exemplar, însă, în general, avioanele aveau o anvergură de 4-6 metri, aveau o autonomie de 480 de kilometri și puteau atinge o altitudine de 7,000 de metri, performanțe de excepție pentru un avion de dimensiunea unui automobil mediu.
2. Drone
Da, intr-adevăr este o dronă (aparat de zbor fără pilot), RoboBee fiind inspirată direct din biologia insectelor.
Printre utilizările menționate de cei de la Harvard, cei care au inventat acest aparat, se numără captarea de date din zonele periculoase (cum ar fi la locul unui accident nuclear), situații de salvare, monitorizarea traficului și a condițiilor meteorologice
1. Inimă artificială
Cea mai mică inimă artificială, creată de doctorul Robert Jarvik, are dimensiunea unei baterii, și a fost creată pentru… cel mai mic pacient care a avut nevoie de ea.
Bebelușul de 16 luni, suferind de o cardiomiopatie, era de mult timp pe lista de așteptare pentru un transplant. Din cauza lipsei donatorilor, medicii au fost nevoiți să improvizeze. Astfel, ei au folosit dispozitivul creat de Jarvik, care fusese testat numai pe animale.
Neavând nimic de pierdut, în mai 2012, medicii i-au înlocuit inima micuțului cu acest dispozitiv, cu ajutorul căruia a trăit 13 zile, până a fost găsit un donator compatibil.